Aquest divendres, el Conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat la construcció del nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell. Aquest anunci és una excel·lent notícia per la Seu d’Urgell, per l’Alt Urgell i per al Pirineu, i respon a una històrica reclamació i, òbviament, a una necessitat del nostre territori. Aquest nou equipament és una aposta important per l’equilibri territorial i afecta a un dels pilars de la societat del benestar, com és la salut.
Amb els Jocs Olímpics de 1992, les autoritats de l’època van decidir optar per a la remodelació de l’actual hospital, enlloc de construir-ne un de nova planta. Al meu entendre va ser una decisió errònia, tot i que, quan es pren una decisió se suposa que es fa amb el convenciment que és la millor opció. La realitat és que l’actual hospital és un edifici antic, la qual cosa comporta que, tot i les inversions que s’hi han anat fent al llarg del temps, sorgeixin problemes vinculats a l’edat de l’edifici i, arquitectònicament, l’estructura limita els espais que hauria de tenir un hospital del segle XXI. D’altra banda, la ubicació de l’actual hospital, al centre de la ciutat, comporta dues problemàtiques: per un costat, la falta d’aparcament en les immediacions i, per l’altra, el fet que les ambulàncies hagin de travessar la ciutat per arribar-hi i sortir-ne.
Totes aquestes mancances quedaran resoltes amb el nou hospital, a més de tots els beneficis que comporta un equipament nou, cal destacar les millors condicions de treball per als professionals, més i millors espais per poder oferir una millor atenció als usuaris, possibilitat d’augmentar els serveis hospitalaris, una base d’helicòpters a la coberta que minimitzi al màxim el temps de trasllat pels casos més urgents i un centenar de places d’aparcament al propi centre sanitari.
Un equipament com és un nou hospital, no és una obra que s’improvisi d’un dia per un altre, tot al contrari. Per tant, crec que s’ha d’agrair a tothom qui ha fet possible arribar fins aquí. En primer lloc, al Departament de Salut, amb el conseller Balcells al capdavant, però també als que l’han precedit: és a dir, al conseller Argimon, a la consellera Vergés i al conseller Comín. Amb tots ells hi havia hagut converses explicitant la necessitat que teníem d’un nou hospital. De la mateixa manera, cal agrair a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran el seu suport per aconseguir aquesta fita, tant al gerent actual, Miquel Abrantes, com als seus antecessors Felip Benavent, Divina Farreny i Jordi Cortada. Per acabar també vull agrair l’esforç de tota l’oficina tècnica de l’Ajuntament, amb el Joan Gurrera al capdavant i, a la resta del consistori municipal que ha fet possible complir amb el que se’ns va demanar des del Govern de la Generalitat. Entre tots i totes, treballant en equip, ho hem aconseguit.
No me’n puc estar, d’acabar aquest escrit sense lamentar que, tot i ser una obra transcendental per al nostre territori, no ha estat exempta d’informacions errònies o, directament, d’informacions malintencionades, posant en dubte tant el compromís de l’Ajuntament, com el del Departament de Salut amb el nou hospital. Tanmateix, avui tots i totes ens podem alegrar perquè l’Alt Urgell tindrà un nou hospital, i això, sí que és un fet.
Francesc Viaplana Manresa. Alcalde de la Seu d’Urgell