Opinió

Fenòmens meteorològics estranys

A l’escola ens acostumen a ensenyar que els fenòmens meteorològics habituals tenen lloc a la capa més interna de l’atmosfera.

A l’escola ens acostumen a ensenyar que els fenòmens meteorològics habituals tenen lloc a la capa més interna de l’atmosfera. Ens expliquen que és a la troposfera on es desenvolupen els núvols, les pluges, les nevades, etc. Però no és ben bé del tot cert que tots els fenòmens meteorològics es generen a la troposfera.
Per exemple, tenim els núvols noctilluents, que són núvols de cristalls de gel que es poden veure ocasionalment després que es pongui el sol, brillant a començament de la nit i que es desenvolupen a l’estratosfera i també més amunt, sense que se sàpiga encara ben bé quin és el mecanisme que els provoca i els activa.


D’altra banda, també tenim fenòmens elèctrics que duren microsegons, associats a tempestes, que tenen lloc a l’estratosfera i més amunt, com els goblins o sprites (follets), i que encara s’estan estudiant per la seva raresa. A més, a més, n’hi ha de molts tipus, formes i fins i tot colors i possiblement estiguin formats per corrents de plasma.