Opinió

Tuixent recupera el seu lligam amb la República Argentina

El vespre del passat divendres, dia 20 d’agost de 2021, tingué lloc en el marc del cicle d’activitats del mes d’agost del poble de Tuixent, la xerrada “Els precursors de les trementinaires i l’emigració al s. XIX” a càrrec de Josep Moles Roca a la plaça de l’Ajuntament de Tuixent.

Josep Moles, molt vinculat amb el passat de Tuixent, per mitjà dels seus lligams familiars i afectius amb aquest poble de l’Urgellet, va estructurar la xerrada al voltant de dos ítems principals.

En primer lloc, va parlar dels precursors de les trementinaires, al caliu de dos troballes documentals recents: la primera realitzada per Céline Xicola a l’Arxiu General de la Diputació de Girona va permetre identificar un jove de 14 anys d’edat, Francisco Ubach, natural de Tuixent, venent trementina a la ciutat de Girona l’any 1784; la segona, més recent, realitzada per l’historiador i arxiver urgellenc Lluís Obiols i Perearnau en el fons de la Subdelegació de Policia, custodiat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, va permetre identificar a un home i dos nois, naturals de Tuixent, venent trementina a la Bisbal de l’Empordà l’any 1832. Aquestes dues troballes venen a confirmar que el lligam de Tuixent amb el comerç de la trementina i les herbes remeieres vindria de molt enrere. Una activitat hereditària, ja què segons el fruit de la recerca de Josep Moles, de les 27 cases de trementinaires, 18 tenien lligams familiars. Un llegat actualment recuperat per mitjà del Museu de les Trementinaires ubicat a la localitat de Tuixent. No obstant, “queda molta feina per a fer”, com exposa Moles, “ja què sovint apareixen descendents del poble explicant com les seves avantpassades eren trementinaires”. 

En segon lloc, la xerrada va servir per donar a conèixer el lligam amb la República Argentina d’aquesta localitat urgellenca. Des de mitjans del segle XIX, molts habitants de Tuixent van iniciar una onada migratòria cap a aquest país de l’Amèrica Llatina, un moviment migratori que van seguir molts veïns dels pobles de l’entorn, moguts tots ells per millorar les seves condicions de vida. El 15 de novembre de l’any passat, es va constituir oficialment, el “Grupo Tuixent – Argentina”, el qual, vol recuperar la memòria dels descendents de Tuixent a l’Argentina. Actualment, va explicar Moles, “s’han pogut localitzar els descendents de 25 de les 45 cases de Tuixent amb lligams a l’Argentina”. En algunes d’elles, sols van emigrar alguns dels seus components, en altres, tota la família. Amb aquest projecte, inèdit en l’àmbit pirinenc, es vol posar en relleu la trajectòria vital d’aquests emigrants i els seus descendents, i recuperar el lligam perdut amb el poble.

IMG_20210820_184002

El moment més emotiu de la xerrada fou el missatge enviat des de Buenos Aires per Santiago Roca Iturralde, recentment nombrat “cònsol” pels membres del “Grupo Tuixent–Argentina”. La recuperació d’aquesta figura simbòlica va produir-se el passat 29 de juliol del corrent. Santiago Roca, bibliotecari argentí, ha estat un dels elements clau a fi de contactar amb molts dels descendents de Tuixent a l’Argentina, i fou un dels membres fundadors del projecte juntament amb Josep Moles. Una recerca que parteix amb una greu mancança, ja què l’arxiu de la parròquia de Sant Esteve de Tuixent va desaparèixer, juntament amb bona part del seu patrimoni artístic, durant l’onada de violència revolucionaria de l’estiu de l’any 1936.

La recerca genealògica dels descendents de Tuixent, a l’Argentina o a la resta de Catalunya, ha estat clau per poder recuperar els lligams familiars amb el poble per moltes persones què compartim, com jo, arrels amb aquesta localitat urgellenca. Esperem i encoratgem als impulsors del projecte perquè segueixin treballant en aquesta interessant i inèdita iniciativa evitant que la memòria dels fills i veïns de Tuixent, emigrats o no a l’Argentina, caigui en l’oblit.

Daniel Fité Erill. Historiador. Graduat en Història (UB) i estudiant del Grau en Dret (UOC)