Opinió

Recerca “made in” Pirineu”

L’IECAU (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell) es va constituir l’any 2009 amb l’objectiu de promoure i difondre la recerca sobre qualsevol àmbit del coneixement. Tot i que la comarca ja comptava amb un precedent, el Centre d’Estudis de l’Alt Urgell, creat a principis dels anys noranta del passat segle XX, aquest va tenir una vida molt efímera.

L’IECAU (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell) es va constituir l’any 2009 amb l’objectiu de promoure i difondre la recerca sobre qualsevol àmbit del coneixement. Tot i que la comarca ja comptava amb un precedent, el Centre d’Estudis de l’Alt Urgell, creat a principis dels anys noranta del passat segle XX, aquest va tenir una vida molt efímera. El buit deixat pel centre va motivar un grup de persones a recuperar la figura d’una entitat d’aquestes característiques, ja que sí bé es feien recerques, s’elaboraven articles i s’assistia a congressos, tot es feia a títol individual sense el paraigües d’un centre o institut d’estudis que aglutinés aquest seguit d’iniciatives, tal com succeïa a d’altres territoris.

Després d’aquests gairebé sis anys es pot afirmar que l’IECAU s’ha posicionat com una associació de referència en l’àmbit de la recerca al Pirineu. Pot sonar molt pretensiós -potser sí-, però el bagatge de l’entitat durant aquests anys així ho demostra. Enguany es celebraran les terceres jornades d’estudis de l’Alt Urgell, un esdeveniment que reuneix investigadors locals, estudiants universitaris i acadèmics per presentar els resultats de recerques que tenen lloc en aquesta comarca. Les jornades tenen un doble objectiu: per una banda, aconseguir que els estudis que es fan des de l’Alt Urgell arribin a fora i, per l’altra, que recerques que es fan en d’altres indrets puguin ser conegudes a la nostra comarca. Tot Plegat es publica a la revista Interpontes, una publicació biennal que vol esdevenir un referent dels temes tractats.

L’IECAU també organitza, conjuntament amb diverses institucions del territori (Ajuntament de la Seu d’Urgell, Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell), els cicles de xerrades “Parlem d’Història” i “Desenterrant el passat”, un seguit de conferències on els investigadors tenen l’oportunitat de presentar els seus estudis. Aquests esdeveniments estan adreçats a tothom qui tingui interès en descobrir i conèixer diversos aspectes vinculats amb la història i el patrimoni cultural alturgellenc. Cal destacar que ambdues activitats han esdevingut “un clàssic” de l’agenda cultural comarcal i han aconseguit fidelitzar un públic força nombrós (tal com ho demostra l’èxit d’assistència en cadascuna de les xerrades que s’organitzen). Així mateix, es participa en congressos, col·loquis i altres reunions científiques, tant a nivell nacional com internacional, i es col·labora en diversos projectes d’investigació amb altres institucions o centres de recerca. I tot això, cal dir-ho, gràcies a la tasca desinteressada de persones a qui els apassiona la recerca i que s’estimen el territori, ja que tal com va dir el president de l’entitat el dia de la presentació del primer número de la revista Interpontes: “per difondre el que tenim, primer ho hem d’estimar i per estimar-ho cal conèixer-ho”.

Enguany celebrarem el sisè aniversari de l’entitat i ho farem de la millor manera que sabem: impulsant i organitzant activitats per donar a conèixer estudis i recerques de la nostra comarca. En aquest sentit, aprofito per animar aquelles persones interessades en conèixer quelcom més sobre el patrimoni (natural i cultural) de la comarca que participin en les activitats de l’Institut. Per a nosaltres és una gran satisfacció veure com cada cop hi ha més persones motivades per aquestes temàtiques i veure com la nostra entitat contribueix considerablement, al desenvolupament local.

Tot i això, som conscients de les limitacions que tenim com a centre d’estudis comarcal i que ens resta molt feina per fer en l’àmbit de la recerca, però des de l’IECAU continuarem treballant amb el mateix ritme, fent bo el que diu el refranyer popular: “camí llarg, passa curta”.