MónNatura Pirineus reobre amb noves estades per gaudir de l’entorn

El centre ubicat a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà) presenta una nova programació d’estades que s’inicien amb la descoberta de l’ós bru per Setmana Santa.

Estades-Natura-MNPirineus
photo_camera Una de les estades de natura a MónNatura Pirineus.

MónNatura Pirineus, l’equipament que la Fundació Catalunya-La Pedrera té a les Planes de Son, a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà), ha reobert portes aquest dilluns, dia 14 de febrer, després d’un mes tancat per tasques de manteniment i millora. El centre enceta la seva quinzena temporada amb novetats en les seves activitats i estades per a tota la família i presenta una nova programació que s’inicia amb la descoberta de l’ós bru a l’abril. Aquesta estada, programada per Setmana Santa, pretén apropar els visitants a aquest animal salvatge, cada vegada més present en aquest territori.

MónNatura Pirineus es consolida com l’equipament de referència en el lleure a la natura amb més de 17.400 visitants el 2016, 3.000 visitants més que a l’any anterior.

Noves estades naturalistes per descobrir l’entorn

Ós i home: una llarga història entre l’amor i l’odi: En una sortida pel territori de l’ós, durant la Setmana Santa es faran seguiments no invasius d’aquesta i altres espècies tot interpretant-ne els rastres. Els visitants s’endinsaran a la ramaderia i faran activitats d’astronomia.

D’on surten aquestes pedres… Minairons?: Coincidint amb el Pont de maig, els visitants faran recorreguts naturalistes interpretant el medi que els envolta i realitzaran una sortida al Parc Nacional i una passejada nocturna per tal d’interpretar la fauna i el paisatge dels voltants quan es fa fosc.

El Sol, el nostre astre: Per Sant Joan els visitants faran la primera aproximació al Sol amb una activitat en què l’observaran amb el telescopi. També fabricaran un forn solar i parlaran de les energies netes i de com aprofitar-les. A més, assistiran a les falles d’Isil, festa que des de l'any 2016 ha estat declarada per la UNESCO Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Glaceres, vegetació i fauna: Aquesta estada d’estiu se centrarà en el món de les glaceres. Què les origina? Quin paper juguen en el modelatge del paisatge? I en la distribució de la flora i fauna? S’observarà el Sol i les estrelles amb el telescopi, es faran sortides per conèixer períodes glacials remots i es farà una iniciació a la meteorologia. 

Fongs!: Estada que coincideix amb el Pont de Pilar i que està dedicada als fongs. S’iniciarà amb una xerrada introductòria per veure’n algunes característiques, aplicacions i secrets; es faran pràctiques al laboratori amb lupa i microscopi i cada participant farà el seu propi cultiu de gírgoles. A més, es podran degustar a la cuina solar del centre.

Del petit a l’infinit: Estada al desembre per a famílies en què els visitants faran d’exploradors. S’endinsaran al laboratori per experimentar amb microscopis, lupes i telescopis i descobriran la fauna salvatge de l’entorn.

MónNatura Pirineus, inaugurat l’any 2002, ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic. El centre està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2, que utilitza energies renovables i es divideix en dues àrees: l’àrea d’activitats i l’àrea residencial i de serveis. A l’edifici hi ha un planetari, un auditori obert a activitats del centre i també per a ús d’entitats de les valls. Igualment hi ha un laboratori on anualment es donen cita durant dues setmanes els participants al programa Joves i Ciència, de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

La Fundació Catalunya-La Pedrera, a través d’equipaments com MónNatura Pirineus, treballa per la recuperació i la divulgació del patrimoni natural de Catalunya.

comentaris