Les estacions d'esquí tanquen la campanya de Nadal "positiva" amb uns 220.000 forfets venuts

Els complexos han venut uns 220.000 forfets, un 10% per sobre de les previsions. L'ocupació ha quedat més frenada, excepte per Cap d'Any, quan va arribar al 95%.

Imatge d'alguns esquiadors en una de les pistes obertes a Masella aquest diumenge 27 de novembre de 2016. Pla Mig. (Horitzontal)
photo_camera Esquiadors en una de les pistes de Masella.

Segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, l'anticicló que ha allunyat les nevades del Pirineu ha fet anul·lar algunes reserves i l'ocupació global des del 26 de desembre fins aquest pont de Reis s'ha quedat al 70%, cinc punts menys del previst. En canvi, l'afluència d'esquiadors d'un sol dia ha estat molt bona, gràcies a la bona feina dels equips de muntanya de les estacions per garantir les millors condicions possibles, com destaca el director del Patronat, Juli Alegre. L'ens turístic estima que l'esquí ha deixat aquestes festes un impacte econòmic de 40 milions al Pirineu. Pel conjunt de la demarcació hi han passat uns 100.000 turistes que han fet 225.000 pernoctacions.
En general les xifres d'aquestes festes nadalenques han estat millors que les de l'any passat. Fa un any, les estacions d'esquí del Pirineu van fregar els 200.000 forfets venuts entre el 24 de desembre i el 6 de gener.

Podem parlar d'una temporada satisfactòria perquè, malgrat la falta de nevades, els resultats ens han acompanyat, ha afirmat Juli Alegre. En tot cas, admet que la falta de precipitacions ha refredat les expectatives d'alguns esquiadors, i això ha provocat que algunes reserves no s'hagin consumat i ens haguem quedat amb una mitjana d'ocupació del 70% a les comarques del Pirineu, quan la previsió inicial era del 75%. Alegre puntualitza que els establiments a peu de pista han registrat ocupacions més altes, entre el 80-90% de mitjana durant tot el període festiu.

Segons dades del Patronat, els percentatges d'ocupació han fluctuat durant aquestes festes. En el primer tram del període vacacional comprès entre el dia 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, fins al divendres 30 de desembre, l'ocupació en el sector de l'hoteleria de les zones del Pirineu es va situar entre el 65 i el 70% de mitjana. Les places de bungalous del sector del càmping, en el 75%, i el turisme rural, en el 70% de mitjana. El grau més alt d'ocupació es va produir per Cap d'Any, com és habitual per aquestes festes. En concret, del divendres 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener de 2017 es va situar en percentatges que oscil·len entre el 95% i la plena ocupació en els establiments d'hoteleria del Pirineu, com també en tota l'oferta de turisme rural. Per la seva banda les places de  bungalous van tenir una mitjana d'ocupació del 95% del 30 de desembre fins al 3 de gener.

A partir de Cap d'Any i fins al dia 3 de gener, l'ocupació en el sector de l'hoteleria es va situar al voltant del 60%, i el turisme rural al voltant del 70 %. A partir del 4 de gener es va produir un descens significatiu en l'ocupació dels diversos sectors, tot i que en percentatges diferenciats, tal i com ja s'havia previst per part del Patronat de Turisme.

El 4 i el 5 de gener han estat els dies més fluixos d'aquestes festes nadalenques, si bé de cara a aquest cap de setmana posterior al dia de Reis s'ha notat un repunt a les Cases de Turisme Rural. En concret per aquest llarg cap de setmana de tres dies el turisme rural ha tornat a assolir entre un 60 i un 70% d'ocupació aproximadament en el conjunt de la demarcació, amb força satisfacció pel sector, mentre que en l'hoteleria i les places de bungalous el nivell d'ocupació ha estat baix.

A la Val d’Aran, on es concentra una major oferta turística durant la campanya d'hivern, l'ocupació  s'ha mantingut un 70% d'ocupació mitjana des de Sant Esteve fins el dia 3 de gener i en xifres inferiors els dies posteriors fins avui diumenge, 8 de gener. En el seu conjunt, la Val d'Aran disposa d'una oferta d'allotjament turístic reglat a l'hivern de més d'11.000 llits (4.000 es troben a peu de pistes) i d'un nombre de places de segones residències que se situa al voltant de les 22.000.

L'estació solsonina del Port del Comte ha fet un balanç positiu de l'afluència d'esquiadors durant les festes de Nadal i el seu director, Albert Estella, ha assegurat a l'ACN que han rebut entre 1.500 i 2.000 esquiadors cada dia. Estella ha expressat que enguany el balanç que fan és més positiu que la temporada passada, ja que, segons ha dit, l'any passat gairebé no teníem neu i només teníem oberta la zona de debutants i, en canvi, aquest any ja vam poder obrir el 100% de les instal·lacions pel Pont de la Puríssima i això ens ha ajudat molt. Pel que fa al perfil de visitants que acudeixen al Port del Comte durant les festes nadalenques, Estella ha detallat que es tracta, sobretot, "de persones que tenen una segona residència a la comarca, però també de veïns de la província de Barcelona i Lleida que amb una hora i mitja de trajecte són aquí".