ENTREVISTA

Yevhen Sokhatskyy: "Hem de defensar Ucraïna com si fos un castell, si cau en vindran d'altres darrere"

Yevhen Sokhatskyy és ucraïnès i és el director de l'Orquestra Cadí de la Seu d’Urgell. La seva dona, la violinista Zoryana Sokhatska, també n’ha estat directora durant vuit anys. Aquests dies viuen amb angoixa i gran preocupació la greu situació d’ocupació i guerra oberta que es pateix al seu país.

Eugene 2
photo_camera El director d'orquestra, Yevhen Sokhatskyy aquest dimarts a Solsona / FS

L’ucrainès Yevhen Sokhatskyy és el director de l'Orquestra Cadí de la Seu d’Urgell. La seva dona, la violinista Zoryana Sokhatska, també n’ha estat directora durant vuit anys. Yevhen és de Lviv, una ciutat de 800.000 habitants, situada a uns seixanta quilòmetres de la frontera amb Polònia. Fa 21 anys que viuen a Catalunya i tots dos són avui uns catalans més, integrats al teixit cultural de la Seu d'Urgell i al Pirineu, reconeguts i estimats per tothom, especialment pels seus alumnes i companys de l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell. Aquests dies viuen amb angoixa i preocupació la greu situació d’ocupació i guerra oberta que es pateix al seu país. Hem parlat amb Yevhen Sokhatskyy i ens ha dit que fins al dia 24 se sentia, després de 21 anys, un català més, però a partir d’aquest dijous això ha canviat, “torno a tenir Ucraïna al cap de manera permanent i n’estic molt orgullós”.

Ets de Lviv, aquests dies l’últim escull per deixar enrere Ucraïna…

Aquests dies per Lviv passen riuades d’Ucrainesos per deixar enrere el seu país i entrar a Polónia, a la Unió Europea. Ara se’n va molta gent, la majoria dones i nens petits, no saben quan podran tornar ni si Ucraïna continuarà existint. Els homes es queden per lluitar i defensar el país. 

Orquestra Cadí 2
Yevhen Sokhatskyy dirigeix l'Orquestra Cadí de la Seu d'Urgell 

Com estàs vivint la situació que pateix el teu país?

Amb molta preocupació, és una situació molt difícil. Tinc familiars i amics a Ucraïna per tot arreu del país, tant al sud com a l’est. Tenim una guerra a casa nostra que ja fa cinc dies que dura i això és terrible.

Tens la família a Ucraïna, què en saps d’ells? Has pogut parlar-hi?

Sí, parlem habitualment, de moment tenim una connexió perfecta i també per les xarxes socials. Estem en contacte permanent.

Què t’expliquen?

M'expliquen que estan en guerra i que ahir mateix l’exèrcit terrorista rus va començar a bombardejar les ciutats directament, sense mirar on caurien les bombes i els míssils, i utilitzant tota mena d’armes que són prohibides. És una cosa terrible que no puc explicar de cap altra manera.

De la meva família ningú s’ha plantejat sortir del país, passen les 24 hores del dia en un soterrani

Han intentat sortir del país?

De la meva família ningú s’ha plantejat sortir del país, passen les 24 hores del dia en un soterrani. Cada dos hores hi ha un avís i la gent viu una situació molt difícil.

Què és el que et fa més por ara mateix?

Més por?... Mira, heu d’entendre una cosa: aquesta no és una guerra d’Ucraïna contra el règim terrorista rus que ens ocupa; és una guerra contra la defensa dels valors democràtics de tot Europa i tot el món. Estic més que segur que si Ucraïna cau, el règim totalitari continuarà endavant. Heu de tenir molt clar que hem d’aturar de manera urgent aquest règim rus i cal més ajuda i més sancions dels països democràtics.

Eugene 1
El director d'orquestra, Yevhen Sokhatskyy aquest dimarts a Solsona / FS

Putin vol reconstruir la Unió Soviètica?

És la seva idea. Jo crec que estem parlant d’una persona totalment malalta i desequilibrada. La seva idea és construir una altra vegada l’antiga Unió Soviètica amb Ucraïna a dins. Aquesta lluita no és d’ara ni del 2014, és de fa tres-cents anys.

Aquesta no és una guerra d’Ucraïna contra el règim terrorista rus, és una guerra contra la defensa dels valors democràtics de tot Europa i tot el món

El 2014 Vladimir Putin ja va annexionar a Rússia la península de Crimea…

Sí, Crimea, és un territori d’Ucraïna annexionat a Rússia, que els russos s'han fet seu, i això ja fa vuit anys que dura.

Amb Ucraïna en tindrà prou? Fins on creus que té previst arribar?

Ho tinc molt clar, no en tinc cap dubte, vol arribar a tot Europa. Primer de tot té com a objectiu els països bàltics, Estònia, Letònia i Lituània. Hem de fer una defensa d’Ucraïna com si fos un castell, perquè si cau, el seguiran altres.

Putin no s'aturarà, vol arribar a tot Europa. Primer de tot té com a objectiu els països bàltics, Estònia, Letònia i Lituània

Puc demanar-te la teva opinió sobre Vladimir Putin?

És un feixista, sense cap dubte. I el seu poble també ho és, perquè el noranta per cent dels russos pensen com ell.

I tenen la força dels tancs per obligar Ucraïna a tornar a l’òrbita russa…

Rússia no és un país tan fort com volen fer creure. En aquests cinc dies l’exèrcit rus ha patit prop de sis mil baixes. La resistència d’Ucraïna és brutal, de cada finestra de cada casa en surt una persona armada defensant el país.

La resistència d’Ucraïna és brutal, de cada finestra de cada casa en surt una persona armada defensant el país

N’hi haurà prou amb sancions econòmiques per aturar Rússia?

Les sancions econòmiques són necessàries i funcionen, però necessiten el seu temps. El problema és que no podem esperar, cada dia i cada hora moren civils i canalla, no només militars. Les sancions faran el seu efecte de manera profunda, però és cosa de temps.

La Unió Europea ha deixat Ucraïna ben sola?

El paper de la Unió Europea amb relació a Ucraïna ha estat de mirar cap a una altra banda. Estic més que segur que si la Unió Europea hagués respost amb duresa fa vuit anys, avui no hi hauria aquesta guerra. Hem de recordar què ha fet Putin: primer va ser Moldavia, després Georgia, ara Ucraïna. El 1999 va començar la Segona Guerra de Txetxènia amb ell com a primer ministre i el 2014 l’annexió del territori ucraïnès de Crimea, sense que la Unió Europea fes res. El 2015 va intervenir directament a Síria amb l'excusa de lluitar contra el terrorisme i també a Líbia. Putin és un criminal i un terrorista i la d’ara és una guerra contra el terrorisme d’Estat i el feixisme.

Orquestra Cadí 2
Concert de l'Orquestra Cadí

Aquest dilluns Ucraïna i Rússia han iniciat negociacions a Bielorússia. Què n’esperes?

No n’espero res. Els russos plantegen aquestes negociacions en el moment en què comencen a patir pèrdues molt grans en aquesta guerra i així tenir temps de reorganitzar-se. S’han assegut en una taula, però no han deixar de llençar míssils contra edificis i la població civil. Putin només utilitza les suposades converses per posar la por al cos de la població ucrainesa. Aquest home és un feixista, un terrorista i un desequilibrat, no tinc altres paraules per definir-lo.

Aquest home és un feixista, un terrorista i un desequilibrat, no tinc altres paraules per definir-lo

La solidaritat de Catalunya amb Ucraïna creix i s’escampa… 

Són molts els punts de tot Catalunya que s’han organitzat per donar suport al poble d’Ucraïna i fer arribar la seva ajuda. A la Seu d’Urgell també s’han organitzat, ahir mateix vaig tenir una trucada de l’Ajuntament. Voldria aprofitar per fer una crida a tothom perquè col·labori fent aportacions a les nombroses iniciatives de recollida d’ajut humanitari per fer-lo arribar a Ucraïna.

 

comentaris