BISBAT D'URGELL

L'ebrenc Xavier Vilanova, de la Fatarella, es postula com el substitut de Joan-Enric Vives al Bisbat d'Urgell

El Vaticà podria nomenar Xavier Vilanova Pellissa, actual bisbe auxiliar de Barcelona, com a bisbe coadjutor i així preparar el relleu de l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra.
Bisbe Xavier Vilanova 2
photo_camera Bisbe Xavier Vilanova / Arquebisbat de Barcelona

Joan Enric Vives i Sicília, arquebisbe d’Urgell i Copríncep d'Andorra, complirà 75 anys el 24 de juliol. El Vaticà podria nomenar Xavier Vilanova Pellissa, actual bisbe auxiliar de Barcelona, com a bisbe coadjutor i així preparar el relleu de Vives, segons publica avui el diari LA MAÑANA de fonts ben informades.

Aquesta mateixa fórmula de bisbe coadjutor és la que es va utilitzar quan el bisbe Joan Martí Alanis va entrar en període de renúncia tot i que en aquell cas ja es va nombrar bisbe coadjutor Joan Enric Vives, Vives també era en aquell moment bisbe auxiliar de Barcelona i se’l va nombrar bisbe d’Urgell quan Alanis es va jubilar.

El Papa Francesc va aprovar el 6 d'octubre de 2020 el nomenament de Xavier Vilanova com a bisbe auxiliar per a l’Arquebisbat de Barcelona. L’Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va explicar aleshores que després de ser nomenat president de la Conferència Episcopal Espanyola, i tenint en compte la feina que desenvolupa a Roma, va demanar al pontífex una altra persona per treballar juntament amb Sergi Gordo i Antoni Vadell, els altres dos bisbes auxiliars.

Bisbe Xavier Vilanova
Bisbe Xavier Vilanova / Arquebisbat de Barcelona

El perfil

Xavier Vilanova Pellisa va néixer a la Fatarella el 1973 i va formar-se al Seminari de Tortosa. Va ser ordenat sacerdot el 1998. Ha tingut diverses responsabilitats diocesanes a Tortosa com rector del Seminari Diocesà, delegat diocesà de Catequesi i de Pastoral Vocacional i membre del Consell Presbiteral i del Col·legi de Consultors.També ha estat rector de les parròquies d’Alfara de Carles i del Sagrat Cor de Jesús de la Raval de Cristo i actualment era rector de Pinell de Brai. El 2018 va ser nomenat rector del Seminari Major Interdiocesà i abans n’havia estat director espiritual durant dos anys, mantenint la seva activitat parroquial a Tortosa. En el Seminari Interdiocesà es formen els capellans de set diòcesis catalanes: Tarragona, Girona, Lleida, Solsona, Tortosa, Urgell i Vic. El 2016 Vilanova va ser un dels 23 sacerdots catalans que va nomenat missioner de la Misericòrdia pel papa Francesc. El 2020 va ser nomenat bisbe auxiliar per a l’Arquebisbat de Barcelona.