Aquest divendres a la tarda ha conclòs la 34a Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d’Urgell, amb una valoració molt positiva per part del president de l’esdeveniment, Josep Serveto, que ha volgut fer un recull de les frases més destacades que s’han pogut sentir dels 20 participants en les ponències i taules rodones d’aquests dos dies de debat sobre ‘Liderar avui: talent i valentia”. Serveto ha apuntat que aquestes visions diferents “ens han donat una obertura de mires i ens ha enriquit sobre els conceptes a tractar: lideratge, talent i valentia empresarial”.
Serveto també ha valorat els resultats del Baròmetre Econòmic, apuntant que “el teixit empresarial és optimista quant a creixement i beneficis, però es mostra precabut quant a la pujada de preus de venda”. El talent, però, és la gran assignatura pendent, perquè “el gran repte és trobar el talent qualificat que les empreses necessiten”.
En les darreres sessions també s’ha pogut escoltar José Manuel González-Páramo‚ exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu‚ president d’European DataWarehouse GmbH i professor de l’IESE, a la conferència ‘El retorn de la inflació i l'estabilitat. Algunes lliçons per als bancs centrals’.
En la seva exposició, González-Páramo ha fet un recorregut per explicar com s’ha arribat a aquests nivells tan alts d’inflació: “El que ha ocorregut en els darrers dos anys, és un fenomen que no han conegut els més joves de 50 anys”. Ha explicat que les pandèmies normalment són deflacionàries, però aquesta ha estat diferent per la manera com l’hem afrontada, “ho hem parat, tot i que amb mesures governamentals, si no s'hagués fet així, la caiguda hauria estat major”.
Aquest exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu assegura que els bancs centrals van cometre l’error de creure’s les seves pròpies previsions i la inflació ha estat subestimada per aquestes entitats. A tot plegat s’ha sumat l’estalvi forçós, les expectatives de sortida de la crisi sanitària que donaven les vacunes, la guerra d’Ucraïna i les sancions a Rússia en el sector energètic per tenir “la tempesta perfecta per la inflació”, segons González-Páramo.
Tot i que les xifres mostren que la inflació ha començat a baixar, González-Páramo creu que la subjacent encara està per arribar i que el “Banc Central Europeu farà dues pujades de tipus d’interès més, una la setmana vinent i una altra al juliol, després es donarà una pausa”. Ara, el repte del BCE és “reancorar les expectatives de la inflació i a Europa això s’està aconseguint”, ha assegurat.
Andorra, motor dels Pirineus
En la intervenció posterior, Xavier Espot, cap de Govern d’Andorra, ha posat en valor que el Principat és “la segona economia amb un major índex de creixement després d’Irlanda” gràcies a saber implementar i digerir decisions valentes i canvis profunds. Espot ha destacat que en aquest procés, hi ha hagut “una bona dosi de valentia per posar en marxa un sistema tributari”, per primer cop al país. Un canvi que s’ha vist assumible i que ha estat beneficiós, però que fa una dècada suposa “una decisió valenta”. Una valentia i un canvi de mentalitat per part del conjunt del país, que ha suposat fer un camí progressiu per arribar, en breu, a un acord amb la Unió Europea que “ens doni el nostre lloc a Europa, amb un estatus similar al d’Islàndia o Noruega”.
El cap de Govern andorrà, però, ha assegurat que parlem de valentia, no de temeritat, gràcies al talent de tot el teixit social, empresarial i econòmic, especialment durant una situació imprevista com la Covid, de la qual Andorra “ha sortit reforçada”. Andorra no ha escollit el camí fàcil, sinó el de les decisions valentes, ha reblat, apel·lant a la transformació que ha fet el teixit empresarial gràcies a la innovació i la digitalització.
Xavier Espot ha volgut diferenciar entre la valentia de les decisions compartides i el talent individual d'iniciatives empresarials de la mà de la internacionalització i la diversificació: “El talent prové de les persones i de les empreses, els polítics el que han de fer és crear el marc adequat perquè les persones l’omplin de contingut”. I ha conclòs destacant que Andorra “vol assolir un rol de lideratge del nostre entorn, amb sinergies amb les comarques i els departaments veïns, perquè Andorra pot i vol ser un motor de la regió dels Pirineus, perquè el progrés compartit és més sòlid”, que requerirà àmplies dosis de talent empresarial.
El ministre Miquel Iceta clou la Trobada
El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha tancat la Trobada amb una intervenció en què ha posat en valor la trajectòria històrica de la Trobada empresarial, fent al·lusió directa a les 34 edicions per continuar amb una panoràmica de l’economia del país. En aquest sentit, Iceta ha assenyalat que “estem en un moment molt bo, que convindria prosseguir amb un rumb que està donant molt bons resultats en termes de creixement, de creació d’ocupació i de reducció de la inflació, però també de mantenir el camí per reduir el nostre dèficit i el nostre deute”. També com a ministre de Cultura i Esport ha destacat la importància que tenen aquests dos factors de civilització de societat que també tenen un component econòmic important.
Durant la seva intervenció, també ha manifestat que “s’està produint un cert canvi de paradigma: actualment no hi ha una economia desvinculada de la dignitat de la persona humana”. I ha afegit que “ja no es pot créixer sense atendre la justícia social”. En aquest sentit, ha presentat algunes dades que confirmen que hi ha més ocupació i de major qualitat, en comparació a les dades de l’any passat.
Quant a inflació i previsió de creixement ha presumit del seu Govern dient que “en el marc europeu hem estat capaços de controlar-la més que d’altres països i les previsions de creixement per Espanya també són positives”.