ESPIONATGE

Xavier Antich, president d'Òmnium, denuncia a l'ONU l'espionatge a independentistes amb Pegasus

El relator de l'ONU pels drets de reunió, Clément Voule, veu "rellevant" el 'Catalangate' i reclama que es prohibeixi l'ús de Pegasus.
7e6fe2bd-90db-470d-b6f3-a6dfd89c3d1c
photo_camera El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en una foto d'arxiu / ACN

El relator especial de l'ONU sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Voule, ha assegurat aquest dilluns que el 'Catalangate' és un cas "rellevant" i creu que s'ha de pressionar els estats perquè s'aturi l'ús del Pegasus. Alertat del cas d'espionatge massiu a polítics i activistes independentistes pel president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en una sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU, Voule ha instat aquest òrgan a "adoptar mesures contundents" per tal que els països "prohibeixin l'ús de Pegasus": "Ens posa en perill a tots". Mentrestant, aquest relator aposta per una "moratòria a la venda d'aquest tipus de programaris espia".

Antich-ONU
Antich-ONU

En la seva intervenció, el president d'Òmnium ha reclamat a Voule que intervingui per tal que el govern espanyol "faci una investigació immediata" del 'Catalangate'. "Espanya va utilitzar Pegasus per atacar el cor de la democràcia: la societat civil i l'oposició política", ha denunciat Antich, lamentant que l'executiu de PSOE i Podem hagi "incomplert la seva obligació d'investigar" l'espionatge a l'independentisme.Per això, Òmnium pressiona aquests organismes internacionals perquè ajudin a esclarir els fets i es pugui "sancionar els responsables". "És fonamental per garantir que aquests actes intolerables no es repeteixin mai", ha conclòs Antich.