JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

Laura Vilagrà: "Donar la veu a la ciutadania fa més fort el projecte dels Jocs Olímpics"

La consellera de la Presidència recorda que els JJOO són una oportunitat històrica per al Pirineu en matèria econòmica, esportiva, social i de marca
Laura Vilagrà al Parlament JJOO
photo_camera La consellera Vilagrà durant la compareixença al Parlament / govern.cat

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha defensat avui al Parlament el projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030 i ha recordat que es tracta d’una “oportunitat històrica” per al Pirineu. A més, ha posat molt d’èmfasi en la consulta popular que se celebrarà el pròxim 24 de juliol: “Donar la veu a la ciutadania fa més fort el projecte dels Jocs Olímpics. Per a nosaltres, la participació i la consulta al territori no és una opció, és una obligació” i ha afegit: “Mai fins ara s’havia parlat tant del Pirineu, de les seves necessitats i dels seus reptes. Per tant, hem posat al centre de la política catalana un territori que sempre s’ha sentit massa lluny de la presa de decisions”.

Vilagrà ha desgranat, fil per randa, els impactes positius que tindrà aquest esdeveniment per al Pirineu i per Catalunya:

Impacte esportiu. Potenciar els esports d’hivern (gel, neu i muntanya) com a part de la cultura esportiva del nostre país. “Catalunya és i serà un país esportiu”, ha remarcat la titular de la Presidència, que també ha volgut deixar clar que els Jocs no seran un macro esdeveniment, “com alguns no es cansen de repetir”. En aquest sentit, ha apuntat que els Jocs preveuen acollir al Pirineu català uns 1.800 esportistes i tècnics en 15 dies, mentre que, per exemple, els forfets venuts a Baqueira Beret un cap de setmana o a La Molina-Masella poden oscil·lar entre els 13.000 i els 20.000.

Impacte social i comunitari. Uns Jocs que serveixin de plataforma i d’altaveu en la lluita per la igualtat de drets i oportunitats, capaços de visibilitzar problemàtiques socials globals que requereixin actuacions urgents, com són la lluita contra el canvi climàtic, la igualtat de gènere o la diversitat cultural.

Impacte de marca i imatge de Catalunya al món. Promoció dels Pirineus com a destinació turística desestacionalitzada, d’alt interès cultural i patrimonial amb els millors parcs naturals o amb el turisme gastronòmic o esportiu.

Laura Vilagrà al Parlament JJOO 2
La consellera Vilagrà durant la compareixença al Parlament / govern.cat

Impacte econòmic. Un turisme desestacionalitzat que permeti el creixement d’altres sectors econòmics, amb l’objectiu de generar una economia diversificada que incentivi la fixació de població al territori i la generació de feines de qualitat i sostingudes al llarg de l’any. “Els Jocs han d’anar més enllà dels 15 dies. Han de generar un llegat que permeti al Pirineu orientar-se cap a un punt de progrés del país. Aquest impacte mundial de la marca Pirineu no només beneficiarà l’esquí i el turisme: beneficia els petits artesans de productes de quilòmetre 0, beneficia el sector primari que els abastirà, beneficia les empreses que s’hi vulguin establir si millorem les connectivitats... també ens pot servir com a una eina més de repoblament”, ha puntualitzat.

Millora en la connectivitat. “El futur del Pirineu i tot el que s’hi faci en els pròxims anys, ha de succeir amb Jocs o sense. El Govern de la Generalitat ho té claríssim. Ho farem, però és amb els Jocs potser hi arribarem abans”, ha ressaltat la consellera. Segons Vilagrà, uns Jocs Olímpics també poden accelerar obres de l’Estat espanyol que fa molts anys que s’haurien d’haver produït com el desdoblament de l'R3 i la millora de la carretera N-260.

Un nou model de Jocs Olímpics. “De la mateixa manera que vam fer de Barcelona 92 un nou model de Jocs Olímpics d’Estiu, i dels quals n’estem profundament orgulloses, volem que els Pirineus siguin un punt d’inflexió en els Jocs d’Hivern. Amb vocació innovadora, exemplificadora i perdurable. I especialment sensibles en l’àmbit de la sostenibilitat i la incorporació d’energies renovables”, ha remarcat Vilagrà.

En resum, la consellera ha acabat subratllant: “Volem llegats beneficiosos per al Pirineu. Volem assegurar-nos que tot el que fem, ho fem amb el respecte ambiental i la sostenibilitat que es requereix. I a mi no se m’acut una manera millor de fer-ho vinculant-ho a l’esport”.