L’edició de 2022 de la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida, la 30a, recupera la presencialitat, després de dos anys condicionats per la Covid-19 en què l’activitat ha estat bàsicament en línia. La Seu d’Urgell acollirà 8 cursos entre els dies 18 i el 22 de juliol al Centre Cultural les Monges. El termini d’inscripcions, que es realitzaran per correu electrònic, estarà obert entre el 16 de maig i la data d’inici de cada curs.
La Seu d'Urgell és la capital històrica i més emblemàtica de la Universitat d’Estiu de la UdL. Es tracta de l’única població que ha acollit cursos cada any, de manera ininterrompuda, des de la primera edició, l’any 1993, fins al 2019 (la darrera celebrada amb normalitat abans de l’arribada de la pandèmia de la Covid-19 que va obligar a celebrar pràcticament totes les activitats en línia durant dos estius). Al llarg de tots aquests anys, la Universitat d’Estiu ha comptat amb el suport i el patrocini de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.
Del 835 cursos d’estiu que s’han realitzat en les 29 edicions organitzades fins ara, la Seu d’Urgell és la població que més n’ha acollit, amb un total de 338 (encara que en els dos darrers anys no se n’ha pogut organitzar cap pel motiu sanitari esmentat).
Totes les edicions de la Universitat d’Estiu estan a https://www.udl.cat/ca/serveis/estiu/Historia/ i la informació referida a la Seu a https://www.udl.cat/ca/serveis/estiu/Historia/Seu_Urgell/
Per a l’estiu de 2022 s’han programat 8 cursos a la capital de l’Alt Urgell. Com cada any, es tracta de cursos de temàtica molt variada per poder atreure a un públic amb interessos diversos: història, teatre, fotografia, música, tècniques d’organització del treball, ciències del sòl i hidrologia.
El total del programa de la Universitat d’Estiu està format per 53 cursos, repartits en 13 localitats més el campus virtual de la UdL. Després de la ciutat de Lleida, la Seu d’Urgell és la població que n’acull més.
Els 8 cursos de la Seu, a part d’excursions i de sortides de camp per conèixer directament diversos aspectes relacionats amb el territori, se celebraran al Centre Cultural les Monges (fonamentalment a les aules del CETAP, Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu, i també de l’Escola Municipal de Música), com ha vingut passant des de l’any 2015. També se celebrarà alguna sessió a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.
Els cursos, que s’impartiran entre els dies 18 i 22 de juliol, estan oberts al conjunt de la població i les inscripcions es podran realitzar entre el 16 de maig i la data d’inici de cada curs, sempre que hi quedin placen lliures. Per matricular-se, caldrà descarregar una butlleta d’inscripció que estarà disponible al web http://estiu.udl.cat a partir del dia 16 de maig i enviar-la a l’adreça de correu electrònic [email protected]
El programa complet de la Universitat d’Estiu disponible, a partir del 6 de maig, al web http://estiu.udl.cat
RELACIÓ DELS CURSOS QUE S’IMPARTIRAN A LA SEU D’URGELL
Lectura i Interpretació de Pergamins Medievals (20 h)
Coordinació: Núria Preixens Vidal (Dept. d’Història de la UdL)
Dates: del 18 al 20 de juliol
La Direcció d’un Espectacle Teatral (20 h)
Coordinació: Emili Baldellou Pàmpols (Espai de Teatre de la UdL)
Dates: del 18 al 22 de juliol
Fotografiant Estels (10 h)
Coordinació: Araceli Merino Jabato (fotògrafa)
Dates: del 20 al 21 de juliol
Tradició, Exotisme i Política: una Passejada per la Música Russa (20 h)
Coordinació: Màrius Bernadó Tarragona (Dept. d’Història de l’Art i Història Social de la UdL)
Dates: del 20 al 22 de juliol
L’Art de la Productivitat Sense Estrès (20 h)
Coordinació: Jorge Mercader Esteve (enginyer coach)
Dates: del 18 al 21 de juliol
Poetes Tradueixen Poetes. De Pere Rovira a Charles Baudelaire i de Míriam Cano a Emily Dickinson (20 h)
Coordinació: Julián Acebrón Ruiz i Amat Baró González (Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL)
Dates: del 19 al 21 de juliol
Els Sòls de la Cerdanya i Andorra Davant del Canvi Climàtic: Estudi de Camp (25 h)
Coordinació: Rosa M. Poch Claret (Dept. de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la UdL)
Dates: del 18 al 20 de juliol
Visitem les Roques i Observem les Morfologies que Configuren els Pirineus Centrals (30 h)
Coordinació: Josep M. Màsich Polo (Dept. de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la UdL)
Dates: del 18 al 22 de juliol
Es tracta d’un seguit de cursos que cobreixen tant temàtiques de caràcter més general:
- La Direcció d’un Espectacle Teatral, impartit pel director i dramaturg Emili Baldellou, responsable de l’Espai de Teatre de la UdL.
- Poetes Tradueixen Poetes. De Pere Rovira a Charles Baudelaire i de Míriam Cano a Emily Dickinson, en què hi participaran com a docents Amat Baró, Míriam Cano, Txema Martínez i Pere Rovira, tots ells poetes i alhora traductors de poetes que escriuen en altres llengües.
- L’Art de la Productivitat Sense Estrès, en què l’enginyer i formador Jorge Mercader explicarà com millorar la productivitat i, alhora, eliminar l’estrès.
Com d’altres més estricament lligades al territori, motiu pel qual bona part de les seves sessions es realitzaran en espais exteriors:
- Lectura i Interpretació de Pergamins Medievals: centrat en el coneixement de la societat a partir de l’anàlisi de documentació medieval de l’Alt Urgell i Andorra (el curs compta amb el suport i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis Andorrans).
- Fotografiant Estels: centrat en la fotografia nocturna, les sessions pràctiques tindran lloc en entorns naturals dels voltants de la Seu.
- Els Sòls de la Cerdanya i Andorra Davant del Canvi Climàtic: Estudi de Camp, que recull l’herència del curs Estudi de Camp de Sòls de la Cerdanya, del qual se’n van celebrar 15 edicions a la Seu organitzats en el marc dels Cursos d’Estiu d’Estudis Pirinencs, primer, i de la Universitat d’Estiu de la UdL, després. S’hi estudiaran sòls de la Cerdanya, Andorra i l’Alt Urgell.
- Visitem les Roques i Observem les Morfologies que Configuren els Pirineus Centrals, centrat en l’estudi de les roques que constitueixen la serralada dels Pirineus Centrals i del funcionament de les aigües subterrànies. El curs està impartit per un grup de professors que participen en cursos d’estiu a la Seu d’Urgell sobre aquestes temàtiques des de l’any 1997.
També cal esmentar que el curs Tradició, Exotisme i Política: una Passejada per la Música Russa
compta amb la col·laboració del Festival de Música Antiga dels Pirineus. El mateix equip de professors organitza aquest curs, dedicat cada any a algun aspecte o època diferent de la història de la música clàssica, des de l’any 2009. En les darreres edicions ha estat el curs organitzat a la Seu d’Urgell amb un major nombre d’inscrits (generalment amb totes les places cobertes).
A més d’aquests 8 cursos, un dels que s’impartiran en línia a través del campus virtual de la UdL també ha estat organitzat des de la Seu d’Urgell. Està centrat en l’àmbit de l’ensenyament:
Introducció a la Neurociència de l’Aprenentatge (20 h)
Coordinació: Alexandra Meya Escofet (Servei Educatiu Alt Urgell-Cerdanya)