28.01.2022 |
Viure als Pirineus

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Vilagrà anuncia que la consulta sobre els Jocs Olímpics es farà el 2022 i serà "territorialitzada"

La consellera de la Presidència deixa clar que implicaran la ciutadania en el procés participatiu
Pla mitjà de Laura Vilagrà en la reunió amb l’Associació Catalana de Micropobles a Vilada. Imatge del 16 de juliol de 2021 (Horitzontal)
Laura Vilagrà en la reunió amb l’Associació Catalana de Micropobles a Vilada / Mar Martí
Vilagrà anuncia que la consulta sobre els Jocs Olímpics es farà el 2022 i serà "territorialitzada"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha avançat aquest divendres que la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 es farà durant el 2022 i se centrarà al Pirineu: "Els següents mesos seran d'intensitat de presència del Govern al territori per recollir propostes i, després, durant el 2022 faríem la consulta territorial, no a tot Catalunya". La consellera no ha detallat qui podrà participar en aquesta consulta, però sí que ha deixat clar que en el procés participatiu previ a la consulta es comptarà amb la implicació dels agents socials del territori i la ciutadania de les comarques pirinenques. També ha afegit que volen que els jocs siguin un "revulsiu pel Pirineu" i ha admès que encara hi ha "molts deures" pendents.

Aransa 1

(Foto: Estació d'esquí nòrdic d'Aransa a la Cerdanya/ aransaesqui.cat)

Tot i admetre que encara "s'ha de pensar" com es farà la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern i qui podrà participar-hi, Vilagrà ha apuntat que hi ha una "feina prèvia molt important, tant en l'àmbit institucional com amb els agents del territori". De fet, ha avançat que ara venen uns mesos "d'intensitat" i que, abans de la consulta, es farà un procés participatiu "de qualitat" i això vol dir "implicar tothom, també la ciutadania".

Vilagrà ha detallat que el que hi ha sobre la taula ara mateix és la precandidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i ha especificat que "no pretenen ser uns jocs només per a 15 dies amb benefici de molt poca població, sinó que pretenem que siguin un revulsiu per a un Pirineu que sabem que encara tenim molts deures". En aquest sentit, la consellera ha apuntat que encara hi ha molts reptes pendents en matèria de connectivitat, i també de diversificació de l'economia: "No volem que el turisme sigui un monocultiu al Pirineu".

La consellera ha apuntat que el plantejament del Govern pel que fa als Jocs Olímpics és "molt més global" i l'ha emmarcat en un "pacte de muntanya perquè les comarques es puguin desenvolupar dins d'aquest plantejament estratègic". També ha aclarit que la candidatura ha de complir tres eixos principals: el reequilibri territorial; la sostenibilitat ambiental i social; i la participació i implicació del territori.

El PSC desestima la celebració d'una consulta sobre els JJOO d'Hivern

El PSC ha rebutjat que se celebri una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. El Govern ja ha obert contactes formals amb el Comitè Olímpic Espanyol per presentar candidatura i es preveu que el territori hagi d'avalar la candidatura a través d'una consulta. La portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero, ha dit que "una consulta no pertoca" i ha afegit que són els governs "qui han de decidir". "De vegades ens amaguem sota una consulta per no prendre decisions", ha considerat. Romero ha dit que els socialistes sempre han estat partidaris d'aquesta proposta i ha defensat que l'esdeveniment seria "un molt bon projecte" per als Pirineus, perquè generaria "riquesa i llocs de treball".

Pla mitjà de la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, durant la reunió del govern alternatiu del PSC-Units, el 2 de juliol del 2021. Horitzontal.(Foto: la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, durant la reunió del govern alternatiu del PSC-Units / Sílvia Jardí)

Romero ha assegurat que cap alcalde dels Pirineus està en contra de l'esdeveniment i ha afirmat que els Jocs permetrien inversions "que després es queden per al territori". D'exemple hi ha posat el canal de la Seu d'Urgell i els Jocs Olímpics del 1992.

D'altra banda, ha afirmat que és una "oportunitat" que el ministre de Cultura i Esports sigui ara Miquel Iceta, i creu que serà una persona "clau" perquè l'esdeveniment "sigui un èxit".

Vilagrà anuncia que la consulta sobre els Jocs Olímpics es farà el 2022 i serà "territorialitzada"
Comentarios