27.06.2022 |
Viure als Pirineus

FONS EUROPEUS

La vegueria de l’Alt Pirineu i Aran ha absorbit 2,17 milions d’euros dels fons Next Generation EU

Des de mitjans de 2021 i fins avui s’han assignat a Catalunya 2.840,8 milions d’euros del fons europeus MRR, provinents de convocatòries o transferències directes del Govern espanyol o d’assignacions de l’Estat a la Generalitat.
Fons Next Generation Prullans
Acte “Fons Next Generation: reptes i oportunitats” a Prullans / govern.cat
La vegueria de l’Alt Pirineu i Aran ha absorbit 2,17 milions d’euros dels fons Next Generation EU

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, ha destacat avui a Prullans (Cerdanya) que “els fons Next Generation ens han d’agafar preparats” i ha animat el teixit municipal i econòmic de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran a “generar projectes i presentar-los a totes les convocatòries que es publiquin”, ja siguin de la Generalitat o de l’Estat. En aquest sentit, ha explicat que la voluntat del govern és “que no quedi ni un euro per absorbir” i que “tots els municipis des d’una punta a l’altra del país tinguin opció” perquè “no volem que ni un sol bocí de territori català es quedi sense poder optar als fons Next Generation”. “Són una oportunitat que no hem de deixar passar”, ha afegit. És per això que ha posat l’equip del Departament a disposició d’empreses i ens locals, per facilitar-los l’accés a les convocatòries.

Villarroya ha fet aquestes declaracions durant l’acte “Fons next Generation: reptes i oportunitats”, que ha tingut lloc aquest matí a Prullans i que ha comptat amb una trentena d’assistents, entre representants del món municipal i del teixit empresarial i social de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Es tracta de la cinquena d’un seguit de presentacions que l’equip del Departament d’Economia i Hisenda està fent per totes les vegueries per explicar l’estat dels fons Next Generation a Catalunya, els reptes i oportunitats que comporten i quin impacte estan tenint al territori.

32 actuacions de la Generalitat per un import de 423,9 M dels recursos provinents del MRR

El Govern ha publicat, a data 31 de maig, un total de 32 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 429,6 milions d’euros. Són actuacions provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que representen un 27,8% dels 1.545,3 milions ingressats a la Generalitat (dels 2.141,5 assignats fins al moment).

Fons Next Generation Prullans 2
Acte “Fons Next Generation: reptes i oportunitats” a Prullans / govern.cat

En concret, es tracta de 22 convocatòries i 10 licitacions impulsades per diferents departaments de la Generalitat (Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Justícia; Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Drets Socials; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball), que es destinaran a cofinançar projectes en àmbits com la mobilitat elèctrica, la rehabilitació energètica d’edificis, la millora de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, l’adaptació social i laboral de persones treballadores amb discapacitat o la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies, entre d’altres.

Centres de recerca, empreses i entitats locals, els principals beneficiaris a l’Alt Pirineu

Des de mitjans de 2021 i fins avui s’han assignat a Catalunya 2.840,8 milions d’euros del fons europeus MRR, provinents de convocatòries o transferències directes del Govern espanyol o d’assignacions de l’Estat a la Generalitat. Aquest import es distribueix entre els 1.900,4 milions que es van assignar a Catalunya l’any passat i els 940,4 milions d’aquest exercici, assignats fins al moment.

Pel que fa a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, fins ara han rebut 2,17 milions d’euros, procedents de convocatòries de la Generalitat i de l’Estat. Els principals projectes guanyats de convocatòries que ha publicat la Generalitat han beneficiat 6 ajuntaments, que han rebut ajuts per a l’adquisició de llibres destinats a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya; i 24 particulars i 4 empreses, que han estat perceptors d’un total de 0,15 milions d’euros de la convocatòria MOVES III del Programa d’incentius a la mobilitat elèctrica. L’Ajuntament de la Seu d’Urgell també ha rebut una subvenció d’aquest Programa, per un import de 0,004 milions d’euros.

Fons Next Generation Prullans 3
Foto de família dels assistents a l'acte “Fons Next Generation: reptes i oportunitats” a Prullans / govern.cat

D’altra banda, l’Ajuntament de la Vall de Boí s’ha endut 2 milions d’euros del Programa extraordinari de plans de sostenibilitat turística a les diputacions i l’Ajuntament de Tremp s’ha adjudicat 0,004 M de la convocatòria creació d’aules de formació oberta, flexible i a distància mitjançant tecnologies de la informació i la comunicació a través de l’Aula Mentor.

A més, dins del mateix Programa, també destaca el Consorci Segre Rialb (2,5 milions d’euros) assignat a la vegueria de Lleida, i del qual en formen part 6 comarques, tres de les quals pertanyen a la vegueria de l’Alt Pirineu.

Tota la informació a fonseuropeus.gencat.cat

El web fonseuropeus.gencat.cat recull tota la informació vinculada a tots els ajuts provinents de la Unió Europea, amb un èmfasi especial als Next Generation EU. En aquest àmbit, destaca l’espai per consultar totes les convocatòries per accedir als recursos procedents d’aquests fons, tant les d’àmbit estatal com les d’àmbit català, amb dades també de seguiment de l’execució i calendari. Igualment, recentment s’ha activat un apartat específic que recull les diferents solucions de finançament que la Generalitat posa a disposició de les empreses per avançar les subvencions, complementar les aportacions per als projectes d’inversió o presentar avals davant les administracions públiques.

NGEUCat, una marca inclusiva i propera, per mostrar les actuacions de Catalunya en el marc dels Next Generation

La Generalitat ha creat la marca Next Generation Catalunya (NGEUCat), una marca inclusiva que pretén assegurar la màxima difusió de tots els recursos que arriben a Catalunya a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i de la iniciativa REACT-EU i mostrar les actuacions que es duen a terme a Catalunya en el marc d’aquests fons.

El concepte creatiu està representat per un imagotip (unió gràfica de símbol i text), composat pel nom de la marca i els colors que identifiquen els tres objectius dels fons Next Generation: la digitalització (blau), la transició ecològica (verd) i la transformació industrial (taronja). El logotip està format per sis quadrats disposats de manera que evoquen el mapa de Catalunya, però també la F majúscula, la primera lletra de la paraula fons.

La vegueria de l’Alt Pirineu i Aran ha absorbit 2,17 milions d’euros dels fons Next Generation EU
Comentarios