15.08.2022 |
Viure als Pirineus

ENTORN NATURAL

Urbanisme de l’Alt Pirineu aprova instal·lar un mirador al Coll de Bóixols, a 1.330 metres d’alçada

L’actuació, al Coll de Bóixols, forma part del projecte Camina Pirineus, de creació de senders ecoturístics, amb finançament europeu

Coll de Bóixols Abella_de_la_Conca_i_Coll_de_Nargó._Coll_de_Bóixols_2
El Coll de Bóixols, als municipis d'Abella de la Conca i Coll de Nargó
Urbanisme de l’Alt Pirineu aprova instal·lar un mirador al Coll de Bóixols, a 1.330 metres d’alçada

La Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha aprovat avui el projecte que permetrà implantar un mirador paisatgístic al Coll de Bóixols, a 1.330 metres d’alçada i accessible mitjançant la carretera L-511.

L’àmbit d’actuació es situa en la partida La Pera, a uns 10,85 km a l’oest del nucli urbà de Coll de Nargó (Alt Urgell), a tocar de la carretera L-511 en el punt quilomètric 22, just al límit del municipi amb Abella de la Conca. El Coll de Bóixols és una collada que enllaça les comarques de l’Alt Urgell i el Pallars Jussà, amb un paisatge forestal de gran valor combinat amb parets i cingles rocallosos que acullen una rica biodiversitat. La parcel·la és de titularitat privada i se cedeix l’espai on s’emplaçarà el mirador, que actualment ja es fa servir amb aquesta finalitat.

Mirador Bóixols Territori 2

El futur mirador s’inscriu dins el projecte Camina Pirineus, una xarxa de senders a la carta i l’eina de posicionament ecoturístic de l’Alt Urgell, emmarcat dins el projecte operatiu FEDER 2014-2020. Té com a objectiu la recuperació de senders tradicionals aprofitant infraestructures com els antics camins rals que, un cop perduda la seva funció original, poden satisfer noves demandes socials vinculades al turisme, la salut o l’activitat esportiva.

La instal·lació i la construcció de nous miradors a la comarca de l’Alt Urgell es justifica per l’existència de molts indrets amb un alt valor paisatgístic i natural que actualment no disposen de cap infraestructura per gaudir-ne.

Mirador Bóixols Territori 3

El mirador proposat serà de planta rectangular amb una superfície de 30 m2. La plataforma agafa alçada a mesura que el la muntanya incrementa la seva pendent, d’aquesta manera s’aconsegueix que l’espectador se separi del terreny, emfasitzant les vistes de l’Alt Urgell. No es preveu cap mena d’instal·lació de subministrament, ni aigua ni il·luminació.

Per tal de reduir l’impacte paisatgístic del mirador, s’aposta per harmonitzar-lo amb l’entorn jugant amb la volumetria, la textura i el cromatisme dels materials. La seva construcció no precisarà cap intervenció en l’entorn immediat. En aquest sentit, la Comissió d’urbanisme considera que l’impacte i la integració paisatgística de l’actuació és favorable.

Urbanisme de l’Alt Pirineu aprova instal·lar un mirador al Coll de Bóixols, a 1.330 metres d’alçada
Comentarios