ECONOMIA

Uns 400 jubilats d'Endesa es manifesten davant del Consolat italià a Barcelona

En tota la vegueria de l'Alt Pirineu hi ha uns 500 jubilats d'Endesa que estarien afectats per la pèrdua d'uns drets socials que ara es volen eliminar

Pla general de la concentració de jubilats d'Endesa davant el Consolat italià a Barcelona, el dia 1 de març del 2019. (horitzontal)
photo_camera Concentració de jubilats d'Endesa davant el Consolat italià a Barcelona, aquest divendres/Josep Ensenyat

Uns 400 jubilats d'Endesa de tot Catalunya s'han concentrat davant del consolat italià a Barcelona per denunciar les retallades que la companyia els vol aplicar. Entre els drets que els volen suprimir destaquen les bonificacions en la factura de la llum, drets socials per fer vacances, ajudes pels fills durant els estudis o bonificacions sanitàries. Els afectats diuen que es tracta de drets documentats des del 1928 i que la companyia els hi oferia per complementar els ''baixos sous'' que els pagava. Els jubilats han entregat una carta a l'ambaixador Steffano Sannino que recollia la problemàtica en la qual es troben els jubilats; l'empresa italiana Enel, social majoritària del grup Endesa, els vol retirar aquest mes de juny els drets socials adquirits històricament.

Coincidint amb el judici per la demanda col·lectiva que els sindicats han presentat en contra de la decisió de l'empresa, que se celebrarà el pròxim 13 de març a Madrid, la Coordinadora de jubilats de tot Espanya ha decidit convocar manifestacions davant de tots els centres de treball de la companyia Endesa. A Catalunya hi ha uns 9.000 jubilats afectats per aquestes retallades de drets socials.

Josep Ensenyat, representant dels jubilats del Pallars, ha dit que són drets adquirits que ara els vol retirar la companyia de manera unilateral.

L'origen de la problemàtica neix perquè no s'ha pogut acordar un nou 'Conveni col·lectiu' entre l'empresa i els treballadors. Segons els afectats la direcció de l'empresa, actualment controlada per la italiana Enel, com accionista majoritària, creu que com que no hi ha cap conveni en vigor, pot no aportar els 700 MEUR per fer front a tots els drets socials que durant "molts anys" havien aconseguit "conveni rere conveni", i que l'empresa abonava en concepte de "salari en espècies".