AGRICULTURA I RAMADERIA

Unió de Pagesos vol una nova llei de caça que doni resposta als danys de fauna

El sindicat ha defensat, en el Consell de Caça de Catalunya d’aquest dimecres, propostes per facilitar el control de la fauna en benefici de la pagesia.
Unió de Pagesos Fauna salvatge 3
photo_camera Raquel Serrat i Joan Guitart d'Unió de Pagesos/UP

Unió de Pagesos treballarà aquest 2021 en el contingut d’una proposta per a una llei de gestió de la fauna cinegètica, amb l’objectiu de superar la legislació actual, obsoleta i que data del 1970, perquè doni resposta a la situació actual de danys de fauna. Per al sindicat, és una eina clau per fer front als danys en les zones amb densitats i afectacions més greus a l’agricultura. Així mateix, Unió de Pagesos reclama que es posi en marxa urgentment el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d’Animals (GECA) del Cos d’Agents Rurals, que ha de donar resposta a la pagesia afectada en llocs on el titular cinegètic no hi actua o hi ha dificultats que no permeten fer front als danys.

Unió de Pagesos Fauna salvatge 1
El sindicat considera que, mentre no es disposi d’una nova llei de caça, cal fer front a la situació de sobrepoblacions amb altres mesures per facilitar-ne el control. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha estat l’única organització agrària que avui ha defensat propostes a la reunió del Consell de Caça de Catalunya en relació a l’activitat per a la temporada 2021-2022, amb l’objectiu de facilitar aquesta activitat i poder fer front als danys de la fauna cinegètica a l’agricultura i a la ramaderia.

El sindicat ha reiterat la seva exigència d’una gestió eficient de la fauna salvatge a tot Catalunya, sobretot a les zones amb poblacions molt elevades, ja que els danys els ha d’assumir la pagesia des de fa molt temps, tot i que no li pertoca.

Entre les propostes exposades avui per Unió de Pagesos, hi ha la demanda de que el cabirol es pugui caçar com el senglar per facilitar-ne les captures ja que la població està descontrolada en moltes zones de Catalunya. Pel que fa als conills, el sindicat ha defensat que en zones amb danys properes a camins es pugui caçar amb la senyalització adequada, com es fa en el cas de la caça major, per tal de poder dur a terme les actuacions amb seguretat i eficàcia.

Unió de Pagesos Fauna salvatge 2

Quant al senglar, Unió de Pagesos demana que en el període de caceres a l’estiu es faciliti la seva caça amb totes les modalitats permeses per la llei per minimitzar els danys.
 
En el cas del cérvol, el sindicat proposa estendre al Berguedà i al Ripollès la mesura d’eximir a les àrees privades i locals de caça de l’obligació de fer ús de precintes per als cérvols (femella i mascle), per facilitar-ne les captures, com es proposa incorporar per a la temporada 2021-2022 a l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Cerdanya, per prevenir la transmissió de la tuberculosi bovina i els danys a l’agricultura.

Així mateix, Unió de Pagesos demana que es contemplin singularitats en relació a la població d’ànec de coll verd a les comarques gironines, com ja es fa en altres territoris, per facilitar-ne les captures a les zones on produeixen danys importants.

Finalment, el sindicat ha reclamat la declaració de l’emergència cinegètica a les zones que superin els llindars de població establerts a la resolució de vedes. Cal recordar que Unió de Pagesos ha posat en marxa les darreres setmanes una campanya de denúncia a les xarxes socials que recull imatges de les afectacions de la fauna cinegètica a tot el territori, amb l’etiqueta #proudanysdefauna.