CRISI CORONAVIRUS

UP veu "insuficient" l'ajut de l'Estat per als ramaders d'oví i cabrum afectats per la crisi del coronavirus

El sector s'ha vist afectat pel tancament de la restauració i pel descens del consum familiar d'aquesta carn
photo_camera Un ramat a la Val d'Aran/Conselh Generau d'Aran

Unió de Pagesos considera que la proposta d'ajut plantejada pel Ministeri d'Agricultura per a l'oví i el cabrum és "insuficient" per als ramaders del sector afectats per la crisi del coronavirus, tenint en compte el tancament d'establiments com ara hotels i restaurants, i la disminució del consum familiar d'aquesta carn.

la-cabanera-taus-cal-rossa-01-1024x768

(Foto: La cabanera de Taús, a l'Alt Urgell/Cal Rossa)

L'ajut que proposa el govern de l'Estat consisteix en 30 euros per animal portat a l'escorxador menor o igual de quatre mesos amb un límit de 70 animals per granja o 200 en el cas de tractants. L'organització agrària recorda que "el període de Setmana Santa és un dels moments més esperats pel sector oví i cabrum per l'augment en les vendes de xai i cabrit".

L'ajut que proposa el govern de l'Estat consisteix en 30 euros per animal portat a l'escorxador menor o igual de quatre mesos amb un límit de 70 animals per granja o 200 en el cas de tractants.

Unió de Pagesos sosté que l'ajut proposat "no s'ajusta a les actuals necessitats de sector", i per això demana al Ministeri d'Agricultura, a través de les observacions al projecte de Reial decret d'ajuts per al sector, que canviï el plantejament de la norma, que l'ajut es limiti als ramaders professionals, amb explotacions ramaderes amb un mínim de 125 animals d'aptitud càrnica i/o 65 d'aptitud lletera (eliminant tractants i centres de concentració d'animals), i que es limiti també el nombre màxim d'animals subvencionables. El sindicat proposa que l'ajut es destini a femelles reproductores i no a animals portats a l'escorxador, com preveu el Ministeri, "per evitar que provoqui l'efecte contrari i acabi reduint encara més el preu de l'animal".

El sindicat proposa que l'ajut es destini a femelles reproductores i no a animals portats a l'escorxador, com preveu el Ministeri,

Unió de Pagesos demana que aquest ajut disposi de pressupost "suficient" per fer front a l'actual situació i, en aquest sentit, recorda que divendres passat, 3 d'abril, es va publicar la comunicació de la Comissió Europea que modifica el marc temporal relatiu a les mesures d'ajuts estatals destinats a donar suport a l'economia en el context actual de crisi pel coronavirus, ampliant el límit màxim d'auxiliable a les explotacions agràries.

El sindicat també demana al Govern que verifiqui el grau de compliment de les granges catalanes respecte a l’obligació de vendre com a mínim un nombre d’animals i/o llet per rebre l’ajuda associada al bestiar oví i cabrum, i que actuï en conseqüència per assegurar que cap ramader perdi aquest ajut.

comentaris