EXPOSICIONS

Unió de Pagesos reivindica l’orgull de ser pagès en la inauguració de 'Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos'

L’exposició romandrà oberta al públic fins el 31 de març al passadís d’entrada al Palau Robert de Barcelona
Unió de Pagesos Exposició Visca la Terra
photo_camera El president Pere Aragonès, amb Joan Caball, en un moment del recorregut de l'exposició / @uniopagesos

Unió de Pagesos, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest vespre, al Palau Robert de Barcelona, l’exposició “Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos”. En els parlaments, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha remarcat que, a Catalunya, durant 50 anys l’orgull de ser pagès ha anat associat a ser d’Unió de Pagesos i als seus valors. També ha fet referència a l’actual mobilització de la pagesia i ha demanat al món polític que lluiti al seu costat contra l’especulació del sòl i de l’aigua si vol defensar el model de la pagesia d’aquest país. També, ha insistit que cal fer política per corregir els abusos de la gran distribució al mercat.

Unió de Pagesos Exposició Visca la Terra 2
En el discurs d'inauguració de l'exposició el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha reivindicat el sindicat agrari. / @uniopagesos

“Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos” commemora l’aniversari de la fundació del sindicat amb un repàs del debat sobre el camp que el sindicat agrari ha plantejat al llarg de la seva trajectòria: democratització de la representativitat dels professionals agraris, preus justos al camp i a la ciutat, preservació de la terra per als usos agraris, reivindicació de la pagesia com el model per a una producció agrària en equilibri al territori i com actor per la vertebració social a comarques.

Unió de Pagesos Exposició Visca la Terra 3
El president Aragonès, amb Joan Caball, la presidenta Erra i el conseller Mascort en un moment del recorregut de l'exposició / Maria Asmarat

Unió de Pagesos es va fundar en la clandestinitat el 3 de novembre de 1974 a la Casa de Colònies de Penyafort, a Pontons (Alt Penedès). Ben aviat, el sindicat va crear un teixit social antifranquista arreu de les comarques catalanes molt determinant durant la represa democràtica. Des d’aleshores, Unió de Pagesos ha estat compromès amb les llibertats, la cultura i el país, i ha estat el sindicat que ha obtingut la representació majoritària de la pagesia des del 1994.

Unió de Pagesos Exposició Visca la Terra 4
El president Pere Aragonès inaugura l'exposició  que ret homenatge als 50 anys d'Unió de Pagesos / Maria Asmarat

L’exposició que romandrà oberta al públic fins el 31 de març al passadís d’entrada al Palau Robert, fa una proposta trencadora al visitant: enlloc de penells expositius verticals, l’exposició és horitzontal sobre taules cobertes de terra de camp, que caldrà escampar per descobrir els cinc blocs temàtics sobre el debat del camp i la reivindicació d’Unió de Pagesos.