PROGRAMA PIROSLIFE

Unió de Pagesos insta Agricultura a defensar els ramaders davant dels atacs d'ossos a bestiar a l'Alt Pirineu i Aran

El sindicat agrari demana la captura i retirada immediata de l'os Cachou, que ha provocat cinc atacs a eugues durant aquest mes de setembre, l'últim d'ells aquest mateix dimecres
Ramaders del Pallars
photo_camera Imatge de la manifestació de ramaders del Pallars, l'anya passat a Sort/ACN

Unió de Pagesos fa una crida al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal que es posicioni en defensa dels ramaders afectats pels atacs d'ossos i fauna salvatge que s'han produït recentment al Pirineu català. El sindicat fa aquesta petició ja que considera que no es pot demorar més el debat sobre la coexistència d'aquest animal amb els caps de bestiar i apel•la a les institucions a un reunir-se amb representants del sectors, organitzacions professionals agràries representatives i organitzacions ramaderes de les zones afectades per discutir sobre les mesures a aplicar.

Cavala-1024x497

Segons  dades del departament de Territori, aquest estiu -fins al dia 20 d'agost- s'han registrat cinc atacs d'os en territori català, tres d'ells al Pallars Sobirà, un al Pallars Jussà i un a l'Alta Ribagorça. Paral•lelament, a la Vall d'Aran aquest mes de setembre ja s'han comptat cinc atacs de l'os Cachou a eugues (els dies 4, 8, 10, 16 i, el darrer, avui mateix dia 19 de setembre). Uns  atacs que se sumen als que el mateix exemplar va fer aquest estiu contra cabres i assentaments apícoles.

Aquestes dades confirmen l'os Cachou com un exemplar problemàtic i reiteradament depredador d'acord amb el Protocol d'intervenció amb ossos en el Pirineu aprovat l'octubre del 2018. Per aquest motiu, el sindicat demana que es procedeixi amb celeritat a la captura i retirada de Cachou de la zona sense haver de passar per les actuacions prèvies de condicionament aversiu, que allargarien considerablement el procés i exposarien els ramaders a seguir patint situacions d'aquest tipus.

Unió de Pagesos justifica aquesta mesura ja que les prevencions davant d'atacs a bestiar equí i boví són molt difícils d'aplicar ja que no és viable agrupar i protegir els ramats a la nit, com es fa amb els d'oví. A tot això cal afegir que els moviments nocturns dels ossos són totalment imprevisibles i que el temps de decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d’aquest bestiar.