RAMADERIA

Unió de Pagesos fa una aposta decidida per la creació de l’Institut de la Llet

El sindicat anuncia que properament durà a terme noves accions de protesta davant de seus de la indústria i de la distribució làcties
Vaques de llet CCMA
photo_camera Una explotació lletera / CCMA

Representants d’Unió de Pagesos van participar la setmana passada a la reunió convocada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb l’objectiu d’impulsar el projecte de creació de l’Institut Català de la Llet, després que aquesta iniciativa hagi estat aturada des del 2018. En la cita, el sindicat va demanar a l’Administració que aposti pel projecte, tot aportant el seu suport en els primers anys de funcionament, així com l’aval de la seva tasca per part del Departament i el Departament de salut.

En aquesta línia, el sindicat planteja també que hi hagi una direcció en els continguts orientada des del món universitari per tal d’aconseguir informació objectiva i científica per informar els consumidors, i en cap cas una informació orientada per interessos econòmics partidaris.

La Reula vaques
(Foto: Explotació lletera la Reula)

En relació a la direcció del centre, Unió de Pagesos considera que ha d’estar composta per les organitzacions professionals més representatives de la producció i de la transformació, així com la presència dels Departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del de Salut. A més,  el sindicat apunta que caldria dotar l’institut d’un òrgan o assemblea on la resta d’entitats relacionades amb el món de la llet i els làctics, puguin expressar les seves propostes.

Mentrestant, però, el sindicat recorda que la situació del sector productor de llet, lluny de millorar, segueix empitjorant amb l’augment continuat del preu de les matèries primeres i l’energia, i amb l’estancament de preus que ja eren per sota dels costos. Així, l’increment de 2 o 3 cèntims d’euro realitzat fa setmanes per entitats com Mercadona i part de la gran distribució van consistir en un simple gest propagandístic que no només ha resultat del tot insuficient per cobrir costos sinó que, en molts casos, no ha arribat als productors.

Davant aquesta greu situació, Unió de Pagesos anuncia que properament convocarà mobilitzacions davant de seus de la indústria làctia i la distribució comercial per tal de seguir visualitzant que la situació del sector és insostenible, i s’ha agreujat encara més en els darrers mesos.

Al mateix temps, el sindicat fa una crida al Govern de la Generalitat per tal que estableixi una moratòria que impedeixi el creixement de les granges més enllà dels límits marcats fins que s’aprovi definitivament el Decret d’ordenació ramadera pel sector.