PATRIMONI

Unió de Pagesos exigeix el retorn de propietats immatriculades per l'Església de forma irregular

El Pont de Suert (88 béns immatriculats), Rialp (69), Tremp (53), i Lles de Cerdanya (50) són els municipis pirinencs més afectats per les immatriculacions de l'Església.
Unió de Pagesos Immatriculacions
photo_camera Unió de Pagesos exigeix el retorn de propietats immatriculades de forma irregular / Nia Escolà

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) i representants de diferents entitats municipalistes han fet una tractorada a Maians, al Bages, aquest dimecres amb la participació d'una cinquantena de persones i una desena de vehicles. Exigeixen que l'Església retorni les propietats i béns immatriculats de forma irregular i titllen d'"escandalosa" la xifra d'un miler que va admetre la Conferència Episcopal a nivell estatal. Creuen que no s'ajusta a la realitat (estimen que ja només a Catalunya n'hi ha entre 7.000 i 8.000)i que es vol "tapar el problema". La protesta és una de les vint que es fan a diferents punts de l'Estat. A Catalunya, han escollit Maians perquè és on UP ha detectat un nou cas de doble immatriculació irregular a favor del Bisbat de Vic.

d6b12980-bec9-40ad-8bbf-b885383e006c
Unió de Pagesos ha fet una tractorada a Maians, al Bages / Nia Escolà

Des d'Unió de Pagesos, que fa anys que hi treballen, exigeixen a la Generalitat i al govern espanyol poder tenir accés a les notes simples dels registres de la propietat i no pas llistats que "no serveixen per a res". "Ja ho vam demanar al Parlament el 2018 i el Govern va treure un llistat", lamenta l'expert en immatriculacions del sindicat, Joan Casajoana.  Ara, però, tornaran a insistir amb aquest tema que consideren clau per poder treure a la llum entre 7.000 i 8.000 immatriculacions irregulars que creuen que hi ha a Catalunya. "Els Bisbes actuaven com a notaris, anaven al registre i canviaven els assentaments; hem de veure a través de les notes simples què van fer", afegeix.

El Pont de Suert, Rialp, Tremp i Lles de Cerdanya, els municipis pirinencs més afectats

Cinquanta dels 1.542 béns que va immatricular la diòcesi d'Urgell entre els anys 1998 i 2015 no són de la seva propietat. La Conferència Episcopal Espanyola ha assegurat recentment que hi havia errors en l’adjudicació de propietat a l’Església en 965 casos, dels quals 50 corresponen al Bisbat d'Urgell, ja que no els consta que estiguin immatriculats al seu nom.

Palau Episcopal del Bisbat d'Urgell / laseu.cat

El Pont de Suert (88 béns immatriculats), Rialp (69), Tremp (53), i Lles de Cerdanya (50) són els municipis pirinencs més afectats per les immatriculacions de l'Església. Segons el Bisbat d’Urgell, cinquanta són casos en què falten dades per poder identificar-los, dos que tenen altres titulars i tres que van ser adquisicions per mètodes diferents. Així, per exemple, entre els béns que falten dades per identificar hi ha la capella deth Roser de Mon de Vielha o la rectoria de Cassibrós, que té altres propietaris.

L’Església catòlica ha inscrit 3.722 immobles al seu nom, sense cap títol que n’acredités la propietat. Així consta al conjunt dels registres de la propietat de tot Catalunya. Es tracta d’unes inscripcions fetes entre el 1946 i el 2015. La majoria són de construccions dedicades al culte (50 %), com temples, ermites, cementiris, capelles, conjunts eclesiàstics i santuaris; així com de terrenys (41 %), sobretot, rústics. La resta d’inscripcions són d’edificis (9 %) com rectories, garatges o palaus.

L'Alt Pirineu és la demarcació veguerial on s'han produït més immatriculacions i inclou les tres comarques més afectades de tot Catalunya, que són el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell.