RAMADERIA

Unió de Pagesos abandona els grups de treball per a la coexistència dels ramats amb la fauna salvatge protegida

El sindicat exigeix al Departament d’Interior que s’impliqui per garantir la seguretat a les muntanyes catalanes
Joan Guitart Fauna salvatge
photo_camera Joan Guitart Fauna salvatge

Unió de Pagesos de Catalunya ha anunciat que abandona qualsevol grup de treball i de diàleg amb l’administració per a la coexistència i convivència forçada dels ramats amb les poblacions de fauna salvatge protegida a Catalunya. Des d’ara, doncs, el sindicat avisa que només tocarà aquesta qüestió directament amb les conselleries responsables d’aquest tema després de constatar que les trobades amb grups intermediaris no han donat cap fruit. El sindicat no descarta, però, reincorporar-se als debats en el moment en què l’administració posi sobre la taula propostes reals que afrontin aquesta problemàtica d’una manera realista. 

El sindicat ho ha comunicat aquest migdia en una roda de premsa en la qual ha detallat els seus motius per retirar-se dels grups de treball sobre de la presència d’espècies com ara ossos i llops a les muntanyes de casa nostra. Uns espais de debat i de participació que el sindicat considera que fins ara només han tingut una funció estètica i que no han donat cap fruit real en benefici de les persones que es dediquen a la pagesia i a la ramaderia. 

Unió de Pagesos ha denunciat, també, que el model actual de gestió de l’os i el llop a les muntanyes catalanes es basa només en mesures pal·liatives i de compensació de danys, mentre que no contempla mesures eficaces per tal d’evitar que aquests possibles danys s’arribin a produir. 

Joan Guitart Fauna salvatge
Joan Guitart i Raquel Serrat durant un moment de la roda de premsa d'aquest dimarts / @uniopagesos


Implicació d’Interior per a una coexistència segura

Al mateix temps, Unió de Pagesos també ha exigit a la Conselleria d’Interior que s’impliqui en la gestió de la presència d’aquesta fauna protegida, ja que considera que la presència d’animals com ossos i llops a les muntanyes catalanes és un tema de seguretat ciutadana que afecta al global de la població del nostre país. 

Una consideració que el sindicat no fa només per la presència d’aquesta fauna salvatge en si, sinó també perquè la seva presència obliga a que els ramats vagin acompanyats de gossos mastins que poden arribar a ser perillosos per a les persones que passin a prop d’aquests ramats sense ser conscients dels riscos que això els pot comportar. 

En la roda de premsa d’aquest dimarts al migdia Unió de Pagesos ha volgut deixar clar que el sindicat no és contrari a la presència d’ossos i llops al nostre territori, però reclama mesures per garantir una coexistència real i segura a les nostres muntanyes.

Una coexistència de la qual, defensa el sindicat, se’n puguin afavorir tan les persones que es dediquen a la ramaderia com aquelles que facin altres usos de l’espai natural, com ara els lúdics.