FRONTERES

Una trentena d'eurodiputats demanen a França la reobertura dels passos fronterers

Els parlamentaris esperen que la situació s'abordi aquest dijous a la cimera hispano-francesa que se celebra a Barcelona i que França "canviï d'actitud".
Camí de Vinyola
photo_camera Pedra de frontera del camí de la Vinyola entre Puigcerdà i Enveitg / Emili Giménez

Una trentena d'eurodiputats demanen al president espanyol, Pedro Sánchez, i al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, la reobertura dels passos fronterers. La petició s'ha fet a través d'una carta, que han impulsat els eurodiputats dels Verds Jordi Solé i François Alfonsi i el socialdemòcrata Eric Andrieu i han signada 31 membres de la cambra.

En una roda de premsa des del Parlament Europeu a Estrasburg, diversos eurodiputats i l'alcalde d'Espolla, Carles Lagresa, han denunciat la situació que es viu des de fa més de dos anys i han afirmat que el tancament "vulnera el dret europeu". Els parlamentaris esperen que la situació s'abordi aquest dijous a la cimera hispano-francesa que se celebra a Barcelona i que França "canviï d'actitud".

Sobre la possibilitat de crear brigades policials mixtes per controlar els passos que continuen tancats i facilitar-ne la reobertura com aquest dimecres apunten El Punt i l'Independant, els eurodiputats han assegurat que no en sabien res però que, en qualsevol cas, això no justificaria mantenir la mesura "ni un dia més".

Més de dos anys tancats 

França va tancar una vintena de passos fa més de dos anys. A Catalunya, la mesura incloïa el coll de Banyuls, l coll de Costoja, el coll de la Manrella, el camí d'Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig. Uns mesos després, al maig, van reobrir el pas entre Maçanet i Costoja però la resta s'han mantingut tancats, malgrat diverses iniciatives ciutadanes.