Tens un hort i vols participar en la recuperació de varietats tradicionals del nord del Cadí-Moixeró?

L’Associació Llavors del Cadí busca nous horts col·laboradors per recuperar les varietats locals de la Cerdanya, el Baridà i la zona nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró
Horts PN Cadí-Moixeró
photo_camera Hort de recuperació de varietats tradicionals del nord del Cadí-Moixeró / Cristina Rubio

En el marc del projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals de la Cerdanya i el nord del PN del Cadí-Moixeró, l’any 2021 es va crear l’Associació Llavors del Cadí; l'associació de varietats locals de la Cerdanya i el Baridà. Aquesta associació agrupa persones del territori amb voluntat de participar de les tasques de conservació i difusió de les varietats tradicionals recuperades i de tot el coneixement associat.

Al llarg del 2021 i 2022, des del Col·lectiu Eixarcolant i amb el suport del PN Cadí-Moixeró i el Consell Comarcal de la Cerdanya, es van dur a terme prospeccions etnobotàniques per recuperar llavors de varietats agrícoles i ornamentals tradicionals de la zona. Gràcies a conversar amb la gent gran dels diversos pobles i municipis del Baridà i la plana cerdana, es van aconseguir recopilar llavors de gairebé 250 varietats tradicionals. Parlem de varietats com el nap de Talltendre, la col d’hivern, la carbassa del rabequet, l’escarola cabell d’àngel, la malva marinera, la violera groga o diverses varietats de mongeta, com l’afartapobres, la rènega, la perona o la de bastó.

22.09.28
Hort de recuperació de varietats tradicionals del nord del Cadí-Moixeró / Cristina Rubio

L’any 2022, moltes d’aquestes varietats es van distribuir entre 26 horts col·laboradors repartits arreu de la Cerdanya i el Baridà, que donen suport al projecte i que són claus per a la multiplicació de material vegetatiu i l’obtenció de llavor renovada. Aquestes varietats recuperades es conservaran en un banc de llavors ubicat al territori i, amb assessorament tècnic, serà gestionat per l’Associació Llavors del Cadí. L’objectiu consisteix no només en preservar el patrimoni cultural i gastronòmic, sinó també que aquestes varietats tornin a ser cultivades i utilitzades per la població local.

Enguany és necessari continuar amb la tasca de multiplicació d’aquestes varietats. Per això, des de l’Associació Llavors del Cadí i el Col·lectiu Eixarcolant, es vol fer una crida a totes aquelles persones de la zona de la Cerdanya, el Baridà o l’Alt Urgell que tinguin un hort i que vulguin participar. Si hi esteu interessats, només cal que escriviu un correu a [email protected]. Ben aviat ens posarem en contacte amb vosaltres per tal que pugueu formar part de l’Associació i ajudar a cultivar aquestes varietats tradicionals, per evitar que es perdin i així poder retornar-les al conjunt de la població.