ESTACIONS DE MUNTANYA

Les estacions públiques només produiran neu artificial en "casos excepcionals" després del decret de sequera

FGC assegura que ja fa setmanes que no inniva perquè hi ha prou neu
Bassa captació aigua PortAiné
photo_camera La bassa de captació d'aigua per produir neu artificial a Port Ainé / Oriol Bosch

El Govern deixarà de produir neu artificial, amb l'excepció de "casos puntuals i excepcionals". Com ara el Mundial de Para Snow que se celebra del 8 al 17 de març a l'estació de La Molina. Així ho han explicat a l'ACN fonts de Ferrocarrils (FGC), l'empresa pública que gestiona les estacions de la Generalitat, després que el Govern decretés l'estat d'excepcionalitat per sequera. De fet des de FGC asseguren que ja fa setmanes que no inniva perquè hi ha prou neu. L'empresa pública subratlla que el decret de dimarts sobre la sequera no els prohibeix la creació de neu, ni tampoc els obliga a res, en aquest sentit. Però que, tot i això, FGC ha "verbalitzat" la decisió de deixar de produir neu, després de l'"acte de responsabilitat" de l'executiu.

Des de FGC també destaquen que els cicles d'aigua són tancats, i que per omplir de neu les sis pistes d'esquí públiques no s'utilitza aigua de la xarxa general. I és que la neu artificial es genera gràcies a l'aigua reciclada que es recull del desgel de mesos enrere.

En aquesta línia, l'empresa pública insisteix que, encara que deixés de produir neu, les restriccions d'aigua continuarien sense cap modificació: "No som els que més aigua gastem", han afegit en conversa amb l'ACN.

Al seu torn, des del departament de Territori coincideixen que no hi ha la previsió de tornar a haver de crear neu artificial aquesta temporada. Ja no com a mesura per la sequera, sinó perquè ja hi ha prou neu pels propers mesos.

A més, des del Govern remarquen que, del total de les subvencions del 2020 i el 2021 destinades a les estacions d'esquí del Pirineu -creades a partir de la pandèmia de la covid-, només un 32% és per a conceptes que es poden vincular a canvis de canons de neu -i no a crear neu en si-. I que la majoria de la subvenció es destina als sistemes digitals de control d’accés de les persones que esquien.

Així mateix, des de la conselleria que comanda Juli Fernández afirmen que la previsió de cara a les subvencions de l'any que ve és mantenir aquesta xifra d'entre el 30 i el 35%, i no augmentar-la pas.

A les tres pistes d'esquí privades només els afecta el que marca el decret llei que va aprovar ahir el Govern.

Crítiques a la neu artificial

La plataforma Stop JJOO és qui lidera l'oposició contra els recursos de la Generalitat destinats a les estacions d'esquí privades per fer neu artificial. Una de les seves portaveus, Marta Ramírezja criticava al novembre passat que s'estiguessin executant "inversions milionàries". I va posar com a exemple la inversió de 3,5 MEUR per recuperar la pista negra Barcelona a l'estació de La Molina (Cerdanya).

Per la seva banda, un altre dels portaveus, Bernat Lavaquiol, va assegurar que "no té sentit dopar amb diners públics les estacions d'esquí privades per fer neu artificial; és una incongruència a nivell climàtic". La plataforma afirma que en els darrers dos anys s'han destinat 4,2 MEUR a les estacions d'esquí privades a través de subvencions i que enguany se'n preveuen repartir 1,5 MEUR.

També World Nature va exigir al Govern que prengués mesures "urgents" sobre la gestió de l'aigua per afrontar la sequera, al novembre passat. Entre aquestes, va situar les restriccions d'aigua potable en piscines i infraestructures d'usos privats com jardins i prohibir la fabricació de nou artificial en estacions d'esquí o altres infraestructures en situació de sequera severa i si no hi ha un mantell previ de neu natural. 

El "cost desorbitat" de produir neu

D'altra banda, cal recordar que la pròpia Generalitat té un informe del 2017 ('Resum executiu del Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya') que desaconsella crear neu artificial:

"Davant de la manca de neu, moltes estacions n’han impulsat la fabricació amb canons, cosa que té uns costos econòmics, energètics i ambientals elevats. Però si cal reduir la despesa energètica i, a més, es disposa de menys aigua, produir neu artificial pot acabar tenint un cost desorbitat. La instal·lació de canons de neu és una pràctica que solament és viable tècnicament davant d’increments de temperatura inferiors als 2 °C; amb increments superiors aquesta tècnica és inviable".

Inici de la temporada d'esquí

Baqueira Beret, a Naut Aran, va ser la primera estació en inaugurar, a finals de novembre, la temporada d'esquí a Catalunya, així com a la resta de l'Estat. Les nevades dels darrers dies, junt amb -precisament- la fabricació de neu artificial van permetre a l'estació aranesa obrir portes amb més pistes de les que preveien inicialment, amb 40 quilòmetres de pistes, un 23% dels 170 quilòmetres que suma ara.

El director comercial de l'estació, Xavi Ubeira, va parlar aleshores d'un inici de temporada "perfecte" pel bon temps i les bones condicions de la neu.