METEOROLOGIA

El temporal deixa fins a 50 centímetres de neu al Pirineu, dues vies tallades i trams amb cadenes

La nevada ha perdut força entrada la matinada però s'intensifica el fred i vent intens
Pla obert de diversos vehicles circulant per la zona d'entrada a la Seu d'Urgell per l'N-260, on es veu un cartell indicatiu de la ciutat, la calçada totalment neta i el paisatge emblanquinat després de la nevada, el 29 de novembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Vehicles circulant per l'N-260 a l'entrada a la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio

El temporal ha deixat entre 5 i 50 centímetres de neu en diferents punts del Pirineu. Les zones on ha caigut més neu són la Val d'Aran, Alta Ribagorça i el nord del Pallars Sobirà però a d'altres comarques de la serralada com l'Alt Urgell la nevada ha estat més dèbil i en llocs com la Seu d'Urgell s'han acumulat gruixos de 4 centímetres. A la Cerdanya, el Ripollès i el nord del Berguedà també ha nevat des de diumenge a la tarda. La precipitació ha perdut força a la matinada i aquest dilluns al matí ja no neva però sí que es fan notar el vent i fred intens. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), estan tallades per la neu la C-28 al Port de la Bonaigua i la BV-4031 al Coll de la Creueta. Així mateix, hi ha 10 trams on calen cadenes.

Es trams on és necessari l'ús de cadenes per poder circular són a l'N-141 a Bossòst, a la C-28 a Esterri d'Àneu, a la C-13 a Llavorsí, i a l'N-260 al Port del Cantó i el Port de Perves, on també hi ha restricció de pas de camions.
Pla general d'Esterri d'Àneu, al Pallars Sobirà, el 29 de novembre del 2021. (Horitzontal)(Foto: Pla general d'Esterri d'Àneu, aquest dilluns 29 de novembre / Marta Lluvich)

D'altra banda, l'estació d'esquí de Boí Taüll ha anunciat que no obrirà les instal·lacions aquest dilluns pel fort vent. Així mateix, el Centre de predicció d'allaus del Conselh Generau d'Aran ha advertit que el risc d'allaus a la Val se situa al nivell 3 de 5 i que per tant és "notable".

Deu línies de transport escolar del Pallars Sobirà afectades

Deu línies de transport escolar que porten uns seixanta alumnes s'han vist afectades per la nevada al Pallars Sobirà i han estat suspeses a primera hora del matí. Segons han informat des del Consell Comarcal les afectacions han estat més acusades als municipis de la part baixa de la comarca que no pas a les zones més altes i els problemes de circulació han vingut derivats més pel gel que per la neu. A la comarca hi ha un total de 36 línies de transport escolar i 401 alumnes que en fan us.