MEDI AMBIENT

La temporada de bolets arrenca amb un mes de retard i pronostiquen que no serà de les millors

El debat sobre la regulació d'accés al medi natural torna a prendre força amb les primeres aglomeracions al bosc
Pla general d'un home netejant els bolets a Campelles (Ripollès) el setembre del 2021 (Horitzontal)
photo_camera Un home netejant els bolets a Campelles (Ripollès) / Lourdes Casademont

La temporada boletaire ha arrencat amb un mes de retard, sobretot a l'Alt Pirineu, on els mesos de juliol i agost gairebé no hi va ploure. Tot i això, l'investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) expert en bolets, Juan Martínez de Aragón, assegura que en els darrers dies "s'ha animat la producció" i ja es poden trobar bolets en força quantitat a comarques com el Ripollès i la Garrotxa. La temporada, però, no es preveu que sigui de les més bones: "Anem amb un mes de retard, per tant serà una temporada entre bona i regular". Amb l'inici de la campanya de bolets, algunes zones ja han començat a notar aglomeracions al bosc i torna a prendre força el debat sobre la regulació de l'accés al medi natural.

Un grup de boletaires mostren els cistells a Gombrèn (Ripollès) el setembre del 2021. (Horitzontal)(Foto: Un grup de boletaires mostren els cistells a Gombrèn (Ripollès) / Lourdes Casademont)

La manca de pluges durant els mesos de juliol i agost, sobretot al Pirineu, ha fet que la campanya boletaire hagi arrencat amb un mes de retard. A hores d'ara, però, ja es comencen a trobar bolets en zones on la pluviometria ha estat més beneficiosa com el Ripollès i la Garrotxa. Amb tot, l'evolució de la temporada dependrà de les pluges de les properes setmanes i, segons ha apuntat a l'ACN l'investigador del CTFC, "les previsions dels següents 14 dies són que no plourà gaire i això vol dir que el bosc s'assecarà una mica i, per tant, hi haurà un descens de la producció".

L'expert Juan Martínez de Aragón pronostica que la campanya serà "entre bona i regular" però aclareix que difícilment s'assemblarà a la del 2018, quan va haver-hi una producció de 167 quilos per hectàrea de bolets i que es va convertir en la segona campanya amb més producció des que es tenen registres. De fet, la producció mitjana dels darrers vint anys està estimada en 60 kg/ha.

Es reobre el debat sobre la regulació d'accés al medi natural

Amb l'arribada de la temporada de bolets es tornen a repetir les imatges de boscos plens i multitud de cotxes mal aparcats als vorals de les carreteres. De fet, el desconfinament per la covid-19 va agreujar aquesta situació i, des de les comarques on acumulen més visitants que van a caçar bolets, com el Berguedà i el Ripollès, ja van fer un crit d'alerta per reclamar que es regulés l'accés al medi natural.