FESTIVAL JOC DEL PIRINEU

Clou l’edició més participativa del Festival Joc del Pirineu superant els 10.000 assistents de totes les edats

Satisfacció de l'organització per l'increment de més del 20% dels jugadors i jugadores respecte de l'any anterior.
FESTIVAL JOC PIRINEU 2024 cloenda 1
photo_camera La 8a edició del Festival Joc del Pirineu tanca amb més de 10.000 assistents de totes les edats / @ajlaseu

Aquest diumenge al vespre ha tancat portes la 8a edició del Joc del Pirineu que s'ha celebrat al llarg de tot el cap de setmana a la Seu d'Urgell. L'Ajuntament de la Seu d'Urgell i l'organització de l'esdeveniment s'han mostrat molt satisfets per l'alta participació aconseguida, que xifren en més de 10.000 assistents i un increment de més del 20% de jugadors i jugadores respecte l’edició 2023.

"L’èxit d’aquest Festival passa per l’intens treball de la regidora de Promoció Econòmica, els directors de tot l'esdeveniment, Quimera Entertainment Company, tots els treballadors i treballadores de l’Ajuntament, els patrocinadors, editorials, voluntaris i associacions que ho fan possible, i també a tota una ciutat que s’implica", va manifestar l'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, a la clausura del festival.

Per la seva banda, des de la direcció tècnica del Festival Joc del Pirineu també van expressar la seva satisfacció, afirmant que "tanquem tres setmanes de joc amb la traca final d’un cap de setmana brutal en què, un cop més, ens ha quedat clar la implicació de tota una ciutat en un únic esdeveniment i l’escalf de tota una gran comunitat jugaire que ens estima".

FESTIVAL JOC PIRINEU 2024 cloenda 2
Satisfacció de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per l'Increment de més del 20% de jugadors i jugadores respecte l’edició 2023 / @ajlaseu

Ricard Ibáñez, Amic del Joc 2024

En l’acte inaugural del Festival del Joc del Pirineu es va lliurar el guardó Amic del Joc que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell a proposta de la direcció tècnica del festival. La persona guardonada va ser Ricard Ibáñez Ortí, historiador, escriptor de novel·la històrica, traductor i dissenyador de jocs de rol. Se’l coneix, sobretot, per haver estat l’autor dels jocs de rol Aquelarre, primer joc de rol creat i publicat a Espanya l’any 1990, i de Capitán Alatriste, l’any 202, basat en les novel·les d’Arturo Pérez-Reverte. El guardó el van recollir els codirectors del festival, Marc Travé i Pablo Giménez, ja que per motius de salut el guardonat no ha pogut recollir-lo personalment. Ricard Ibáñez, però, ha enviat vídeo d’agraïment per haver rebut aquest guardó i ha demanat que ningú deixi de jugar.

FESTIVAL JOC PIRINEU 2024 cloenda 3
Foto de família a la cloenda de la 8a edició del Festival Joc del Pirineu celebrat a la Seu d'Urgell / @FestivalJoc

Durant la primera jornada del festival del Joc del Pirineu, l’Amic del Joc 2023, Oriol Comas i Coma, va presentar a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell les guies que ell mateix ha elaborat: "Els jocs de taula a les biblioteques" i "Els jocs de rol a les biblioteques". Ambdues són una gran tria feta per l’autor sobre tipus de jocs, autors principalment catalans i algunes dones, adreçades a diferents públics, de temàtiques variades i d’alta qualitat.

FESTIVAL JOC PIRINEU 2024 cloenda 4
Presentació de la nova edició del joc de simulació històrica España 1936 / @ajlaseu

Més espais de jocs

El VIII Festival del Joc del Pirineu ha presentat més espais de jocs que en edicions passades repartits per tota la ciutat: 10 edificis, 3 carrers, 3 places i espais de joc nocturn. Els espais lúdics singulars han ofert més de 500 places de demostració de jocs, mentre que en els tallers escolars hi han pres part més de 800 infants i joves. El festival també ha organitzat un total de 5 campionats. 

D’altra banda, un total de 8 restaurants de la ciutat han estat l’escenari de jocs de taula, i 45 establiments comercials, cinc més que en l‘edició anterior, han participat aquest any en el joc dels aparadors amb un nou format que simula línies de metro. 

FESTIVAL JOC PIRINEU 2024 cloenda 5
Les partides de rol a la Cripta de la sala de la Immaculada no poden faltar al Festival del Joc del Pirineu./ @FestivalJoc

Entre les nombroses presentacions que han tingut lloc al llarg d'aquest cap de setmana, cal destacar la nova edició del joc de simulació històrica España 1936. Creat fa 16 anys per Antonio Catalán, ha presentat a la Seu d'Urgell la seva edició renovada.

Concurs de fotografia

Una altra proposta al voltant del festival ha estat el concurs de fotografia, amb la col·laboració de DEVIR, basat en el joc de taula Victus, el qual es basa en la cèlebre novel·la d’Albert Sánchez Piñol on resistir és vèncer. El concurs ha consistit en fer-se una fotografia a la Torre Solsona de la Seu d’Urgell i penjar-la a qualsevol de les xarxes socials, etiquetant a Devir Iberia, el Festival, i Turisme Seu, i explicant amb qui t’agradaria jugar una partida d’aquest joc duran tel festival.