Suzette Böhringer és de Schaffhausen, al nord de Suïssa. Fa 40 anys van arribar amb la seva parella a Ossera i van obrir-hi una herboristeria. Aquest diumenge conduirà un itinerari botànic i un taller d’elaboració de remeis naturals a Estamariu, organitzat per la 'Fundació Planes Corts'.
Vas néixer a Suïssa, vas arribar a Ossera i vas obrir l’herboristeria… El 1984, amb el meu company, vam arribar a Ossera provinents de Schaffhausen, al nord de Suïssa. De seguida vam obrir l’herboristería. Érem molt joves i aquest potser no era inicialment el nostre projecte de vida, però les plantes ens agradaven a tots dos. No va ser una casualitat, ell ja coneixia aquest país i veníem amb la idea del cultiu i la venda. Avui continuem treballant al camp, cultivant herbes aromàtiques i medicinals ecològiques.
Vas estar en contacte amb la Sofia Muntaner, una de les darreres trementinaires… Amb la Sofia Muntaner vivíem porta per porta. Ara ens estem a cal Nogué, però quan vam arribar a Ossera, ens vam instal·lar a cal Tomàs i just al davant hi vivia la Sofia. Era una persona de tracte molt agradable, molt viva, alegre i enèrgica. La nostra conversa acostumava a girar al voltant de les plantes.
Amb la Sofia Muntaner vivíem porta per porta. Era una persona molt viva, alegre i enèrgica.
Enèrgica ho havia de ser per força, perquè la seva era una feina molt dura… I tant. Viure aquí, ja ho és de dur. Fer de trementinaire encara ho havia de ser molt més, sempre carregades amb herbes remeieres i a peu d’una banda a l’altra… La Sofia Muntaner era una dona valenta.
La teva manera de treballar és molt diferent de la d’abans? Ha canviat tant, que ja no n’hi ha de trementinaires (riu). Ara aquesta feina de les plantes és totalment diferent: com les culls, com les asseques, com les manipules, com les envases, com les vens… Tot és diferent.
Hi havia una època que es creia més en la natura que en la ciència… Abans els homes es curaven amb herbes, condimentaven amb herbes i tenien el rebost de casa ple d’herbes remeieres… Des dels anys setanta tenim un forat negre que va fer que la gent jove ja no volgués saber-ne res d’aquesta saviesa dels pares i padrins. Quan nosaltres vam començar, ningú creia en la nostra feina, no es valorava, era cosa de pobres, deien. Durant aquells anys les plantes van fer una baixada molt gran.
I actualment? De fa uns anys ençà, la situació ha revifat. Ara, fins i tot els metges han canviat de filosofia i li donen un valor a les plantes medicinals. És una llàstima, però no s’ha transmès prou a les noves generacions aquesta saviesa.
Els botànics calculen que hi ha gairebé set-centes espècies de plantes medicinals… Jo diria que es queden curts. Cada territori té unes determinades plantes. La major part de les més utilitzades creixen a prop de les cases, a les vores dels camins, als marges dels camps, dels horts i dels recs. La Vall de la Vansa i Tuixent és molt rica en plantes medicinals i herbes remeieres, però continua sense ser prou valorada aquesta riquesa. Aquí la gent gran vivia de les plantes, però els joves ho van deixar, no van voler dedicar-s’hi i es va produir un trencament generacional. Aquesta és una feina que no està prou valorada socialment.
Durant molts anys els joves no han volgut saber-ne res de les plantes medicinals. Aquesta és una feina poc valorada socialment.
L’Herboristeria Nogué d’Ossera és una petita empresa familiar. Què oferiu? Som una petita empresa familiar, tenim una petita botiga al poble i un jardí botànic de plantes medicinals. L'any 2004 vam acabar de restaurar cal Tomàs per oferir un allotjament rural independent per gaudir d’una estada a Ossera o bé participar en un curs de plantes medicinals. Som artesans i pagesos i duem a terme tot el procés, des del cultiu i recol·lecció fins a l’elaboració i venda. Res a veure amb les grans empreses del sector.
I els productes? Oferim una seixantena de productes diferents, des d’infusions envasades en bossa a herbes aromàtiques en pots de vidre o bé infusions i tisanes en bossetes individuals i també condiments. Tot és del nostre cultiu o bé de recol·lecció silvestre. A la nostra botiga d’Ossera també trobareu flor seca, tes, espècies, bolets, olis essencials, pomades, tintures, sabons, xampús…
Som artesans i pagesos i duem a terme tot el procés, des del cultiu i recol·lecció fins a l’elaboració i venda. Res a veure amb les grans empreses del sector.
Com garanteixes el control de qualitat dels teus productes? Com a garantia de la qualitat dels nostres productes, tenim l’aval del Registre del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), el Registre de sanitat i un control bacteriològic. La millor garantia de qualitat és la relació estreta i fidel que mantenim amb els nostres clients.
El 14 de maig conduiràs un itinerari botànic i un taller d’elaboració de remeis naturals a Estamariu, organitzat per la 'Fundació Planes Corts'. Com el planteges? Al matí anirem a veure les plantes i explicaré les aplicacions i els usos de cadascuna d’elles. Després de dinar tractarem diversos usos medicinals i parlarem de les plantes que van bé per la pell. Amb els olis que haurem treballat, elaborarem conjuntament unes pomades per la pell que tenen diferents propietats i que els assistents s'emportaran a casa seva.