JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

Stop JJOO demana a ERC, JxCat, PSC, comuns i la CUP la retirada del projecte Pirineus-Barcelona

L'entitat avisa que entre els seus suports hi ha el de militants de base dels partits que conformen el Govern
Stop Jocs Olímpics al Parlament
photo_camera Bernat Lavaquiol, Núria Sauquillo i Jaume Solé al Parlament /ACN

La Plataforma Stop JJOO s'ha reunit aquest dimecres amb diversos grups parlamentaris de la cambra catalana per demanar-los que forcin la retirada del projecte de Jocs d'hivern Pirineus-Barcelona 2030. A la trobada han assistit representants d'ERC, JxCat, PSC, En Comú Podem i la CUP i des de l'entitat els han traslladat la necessitat de deixar de destinar diners públics a la candidatura, ja que han reiterat que aquesta "no té futur" i "caurà pel seu propi pes". Com alternativa, han defensat l'impuls d'un pla de desenvolupament econòmic del Pirineu que ajudi al territori a no dependre tant del sector turístic. També han avisat que entre els suports que han rebut hi ha el de diversos militants de base dels partits que conformen el Govern.

El portaveu de la Plataforma Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, ha defensat que les necessitats del Pirineu van en un "sentit oposat" al de la candidatura i ha insistit en què la dependència del turisme provoca que els llocs de treball que genera el sector siguin temporals i precaris. També ha reiterat que el projecte "no és un bon negoci" tenint en compte el context d'emergència climàtica i el dèficit que, assegura, tenen avui dia les estacions d'esquí.

Stop Jocs Olímpics al Parlament
Bernat Lavaquiol, Núria Sauquillo i Jaume Solé al Parlament /ACN

Durant la reunió amb els grups parlamentaris, l'entitat ha parlat de la "manca de transparència" que hi ha, al seu parer, al voltant del projecte. En aquest sentit, ha criticat que aquest no ha estat presentat als veïns del Pirineu i que volen saber qui l'està redactant tenint en compte, segons han remarcat, que des d'ERC i JxCat els han traslladat que tampoc disposen d'informació concreta al respecte.

Davant d'aquesta situació, Lavaquiol ha afirmat que no es pot haver fixat un termini per fer un procés de participació ciutadana sense que aquesta sàpiga què suposa acollir uns Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu. També ha dit que, si no s'avança en aquest sentit, sembla que es busqui el suport de la ciutadania "per tenir un xec en blanc un cop obtingut l'aval". Així, ha recordat que el Síndic ha obert una actuació d'ofici per saber com s'articularà la consulta i que ells també demanen tenir informació al respecte.

Des de la Plataforma també s'ha demanat conèixer quina ha estat la suma de diners invertits en el projecte des de l'any 2010 i han volgut detallar als grups parlamentaris quin és el suport que han rebut fins al moment. Pel que fa al posicionament de les diverses formacions que han assistit a la trobada, Lavaquiol ha explicat que la CUP ha exigit "transparència" i la retirada de la candidatura i que els comuns també han expressat dubtes pel que fa al procés de la consulta i en si el sistema garantirà que aquesta es fa en "igualtat de condicions" per als que defensen el sí i el no.

Mentre, el PSC ha defensat, segons el portaveu de la Plataforma Stop JJOO, que per tirar endavant el projecte no caldria fer cap procés de participació ciutadana. Per la seva banda, Lavaquiol ha dit que el diputat de Junts i exconseller d'Empresa, Ramon Tremosa, els ha manifestat que si s'acaba la neu el què cal fer és "una traca final al 2030 i una festa de comiat de la neu". Finalment, des d'ERC els han traslladat, segons la Plataforma, que entenen les seves preocupacions i el problema que planteja el "monocultiu turístic" de l'esquí. En aquest sentit, els han dit que cal buscar "solucions", tenint en compte que ells defensen que els Jocs d'hivern reforcen aquest model i que s'ha de pensar quin tipus de Pirineu es vol.

comentaris