PALLARS SOBIRÀ

Sort viurà la “Gran Festa Gastronòmica dels Banuts” els dies 14 i 15 de gener

El programa preveu jornades tècniques de caça, un dinar gastronòmic popular, demostracions de cuina de caça amb la participació de reconeguts cuiners, la “rua dels banyuts” i música i actuacions en directe

La Xicoia Foto ACN
photo_camera "La Xicoia" agrupa 21 restaurants pallaresos Foto ACN

L’Associació Gastronòmica “La Xicoia” i l’Ajuntament de Sort organitzen per al proper diumenge 14 i dilluns 15 de gener l’anomenada Gran Festa Gastronòmica dels Banuts, amb la col·laboració del “Programa Leader Pirineu Occidental” i el Departament d’Agricultura. La jornada inaugural tindrà lloc el diumenge dia 14, a les 11 del matí al cinema “Els Til·lers” de Sort, i anirà a càrrec de l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, del president del Programa Leader al Pirineu Occidental, Joan Ubach, i del president de l’Associació Gastronòmica “La Xicoia”, Ramon Aytés.

El president de “La Xicoia”, Ramon Aytés, ha explicat que “aquesta és la primera edició de la “Festa Gastronòmica dels Banuts” (així és com s’anomena banyuts en pallarès) i que existeix la clara voluntat dels organitzadors de celebrar-la anualment i consolidar-la”.

 

Jornades de demostració de cuina de caça

Segons el programa previst, la ponència marc de les jornades tècniques anirà a càrrec de Santiago Lavin, catedràtic de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A continuació es preveu una taula rodona amb especialistes que porta per títol “Carn de caça, gastronomia i territori”. Pel mateix diumenge, a les 15’30h, s’ha organitzat el Dinar Gastronòmic dels Banyuts, a càrrec de l’Associació Gastronòmica “La Xicoia”, amb un menú a base d’arròs de daina i bolets del país, civet de cèrvol i vins del celler Batlliu de Sort. En acabar tindran lloc diferents actuacions musicals de grups del Pallars. Pel dilluns dia 15, a l’aula de cuina, es preveuen les jornades de demostracions de cuina de caça. La primera demostració anirà a càrrec del cuiner Sergi de Meià, propietari del restaurant “Sergi de Meià” de Barcelona, Slowfood, i president de l’Institut Català de la Cuina. La segona demostració la protagonitzarà Xavier Sagristà, cuiner del restaurant del Castell de Peralada amb 1 estrella Michelin. La tercera i darrera demostració de cuina de caça serà la del cuiner, Mariano Golzalvo, propietari del restaurant Paller del Coc de Surp, professor de cuina i membre de “La Xicoia”.

La Xicoia

L'Associació Gastronòmica “La Xicoia” agrupa professionals de la restauració que volen difondre els atractius i les característiques de la cuina del Pallars, el tret diferencial de la qual són, sens dubte, els productes de muntanya.

Entre els plats típics del Pallars destaquen els derivats del corder, com la girella, els formatges o el palpís, i fins i tot, els que tenen com a base l'anomenat ruc català. És per això que aquesta agrupació gastronòmica ha treballat darrerament en la recuperació del receptari que inclou la carn d'aquest animal.

“La Xicoia”, presidida actualment per Ramon Aytés, de l’Hotel Pessets de Sort, va néixer l'any 2003. Des de llavors organitza anualment el Ral·li Gastronòmic, on es poden degustar plats tradicionals i apostes innovadores als restaurants que integren el col·lectiu. L'oferta gastronòmica es complementa amb activitats divulgatives i de formació. Dins d'aquestes jornades també s'organitzen concursos culinaris i es lliura cada any la Xicoia d'Or, que premia personatges populars d'arreu, productes alimentaris i la trajectòria de destacats cuiners.

Formen part d'aquesta agrupació: Ca l'Andreu, Cafè Pessets, El Pigal, Fonda Farré, Hotel Castellarnau, Hotel de Rei, Hotel els Puis, Hotel La Morera, Hotel Montaña, Hotel Pessets, Hotel Poldo, Hotel Roya, Pensió Andreva, Pensió Can Mariano, Pensió Trainera i el Roc Hotel.