Sis mesos després

Dia de nervis i de molts titulars. Sis mesos després els alumnes han tornat a les aules. Ho han fet amb unes condicions extraordinàries marcades per la Covid-19 (per cert, hi ha dies que sembla que l'Estat espanyol tingui un interès especial en destacar les elevades xifres de contagis al país..., potser per rebre més diners d'Europa? Certament, faran falta). Bé, tornem al tema d'avui. Uns 180 dies després ha tornat el soroll a les aules i ho ha fet a tot l'Alt Pirineu menys a dues escoles: a Montellà i a Barruera. A Montellà pel positiu d'un professor i a Barruera per la protesta envers un docent. D'altra banda, l'escola Ruda Zer Val d'Aran de Salardú ha passat de 52 alumnes a 70, xifres que suposen un increment del 35% i apunten una tendència.
Panoràmica d'una aula amb tots els alumnes amb mascareta a l'escola de Salardú, a la Val d'Aran, el 14 de setembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Una aula amb tots els alumnes amb mascareta a l'escola de Salardú, a la Val d'Aran.

L'escola Ridolaina, de Montellà i Martinet, s'ha vist obligada a ajornar l'inici del curs escolar, almenys fins dimecres, pel positiu d'un professor. "Es va fer un cribratge de PCR a Puigcerdà, hi vam anar tots els mestres i un ha donat positiu. La resta, com que som contactes estrets, ens hem de quedar tots a casa", va confirmar la directora de l'escola Ridolaina, Gemma Bach, als micròfons de Rac1.

"Som cinc professors, més un de reforç que encara falta per arribar, i 42 infants", va detallar la directora de l'escola Ridolaina de Montellà i Martinet.

D'altra banda, els pares de l'escola d'educació infantil i primària Vall de Boí, al poble de Barruera (Alta Ribagorça), es neguen a portar els seus fills a l'escola com a senyal de protesta per la reincorporació d'un docent que ja va exercir al centre fa set anys. En un comunicat, el col·lectiu de l'AMPA manifesta "una falta de confiança" envers el docent en base a "diversos problemes de convivència" viscuts durant el curs 2013-2014. Ja llavors, els pares van demanar a Educació la seva substitució i el departament va assignar a una professora de reforç perquè li supervisés la feina de prop, mesures que ara reclamen de nou. L'AMPA recorda que centres de Sort, La Vall Fosca o Tremp també han tingut "problemes de convivència" amb el docent.

Segons el comunicat, pares d'altres centres com Sort, La Vall Fosca o Tremp també han rebutjat aquest docent en els darrers anys, a més de la Vall de Boi. En aquestes poblacions fins i tot alguns van deixar de portar els seus fills als centres fins que es va aconseguir que es substituís el professor o fins que ell mateix va demanar el trasllat o la baixa.

De fet, després de les diferents queixes, el comunicat assenyala que l'any 2017 el Departament d'Educació va expulsar el professor de la borsa d'interins durant dos anys considerant que hi havia una "evidència de falta de competències professionals". Per tot això, pares d'infantil i l'AMPA del centre es van reunir amb l'alcaldessa de la Vall de Boí i representats del Departament d'Educació.

A la trobada, segons explica l'AMPA, es va acordar que en cas que el professor actuï amb mala praxi es buscarà un substitut que torni a supervisar la seva feina de prop, tal i com es va fer el curs 2013-2014. De moment però, afegeixen que Educació demana als pares que portin els nens a l'escola i aquests lamenten que els seus fills es troben en una "situació d'indefensió generada per les administracions". Per aquest motiu i davant "l'experiència viscuda i la desconfiança" amb el docent, els pares han decidit que a partir del dilluns 14 de setembre no portaran els seus fills a l'escola sinó que aniran als locals socials cedits per l'ajuntament "fins que es resolgui aquest conflicte".

Finalment, demanen a les administracions que els "puguin ajudar" i que els nens "puguin tornar aviat a l'escola que tant necessiten després d'aquest llarg confinament".

L'escola de Salardú

L'escola Ruda Zer Val d'Aran de Salardú ha obert la porta amb un increment considerable d'alumnes respecte al curs de l'any passat. Aquest centre ha passat de 52 alumnes a 70. Aquestes xifres suposen un increment del 35%. Per poder assumir aquest augment d'alumnes s'ha hagut d'habilitar l'espai del menjador escolar com a aula, i ara els escolars dinaran en una sala polivalent de l'Ajuntament, a tocar de l'escola. L'augment de 18 matriculats també ha comportat un augment de professorat al centre, que passa de sis mestres a set. L'alcalde del municipi, Cesar Ruiz-Canela, ha explicat que durat el confinament es van donar d'alta al padró un total de 80 persones. Aquesta xifra s'ha traduït en 18 escolars nous a Salardú.

L'increment del 35% d'alumnat a l'escola de Salardú va portar l'Ajuntament de Naut Aran a reclamar al Departament d'Educació més professors per poder completar la seva plantilla per a aquest curs escolar. La petició va ser escoltada pel departament i aquest dilluns han començat  les classes amb una mestra nova. Ara són un total de set.

L'alcalde de Naut Aran ha explicat que "ha crescut molt el nombre d'estudiants perquè ha vingut a viure molta gent aquests últims mesos" al municipi. Segons l'alcalde, les raons són vàries; famílies amb segona residència a l'Aran que han passat tot el confinament al municipi, d'altres que han trobat feina i s'han desplaçat a Salardú per motius laborals o que han arribat per arrelament familiar.

Un grup de nens amb fila esperant per entrar a l'escola de Salardú, el primer dia de classe, el 14 de setembre del 2020. (horitzontal)

Pel que fa al primer dia de curs escolar, la directora del centre, Blanca Barra, ha explicat que han aplicat totes les mesures que se'ls han demanat, i ha comentat que la diferències més grans respecte al curs passat són l'ús de mascareta, l'habilitació de diferents portes per entrar al centre, l'ús de gel hidroalcohòlic i el trasllat del menjador a una sala fora de l'escola per manca d'espai al centre.

Els nens i nenes de la classe de primer de l'escola de Salardú, en entrar a l'aula, s'han trobat amb el nom a la taula. La mestra els ha dit que durant tot el curs hauran de fer servir la mateixa taula i no podran seure a les cadires dels companys. Una altra novetat ha estat conèixer quatre alumnes nous que s'han incorporat aquest any a la seva classe. I la sorpresa més gran per als escolars ha estat veure que han convertit el menjador escolar en la seva nova classe per manca d'espai al centre.

56 positius entre el personal escolar

La conselleria d'Educació xifra actualment en 56 els positius per coronavirus entre el personal docent i no docent a les escoles. "Es tracta d'una realitat amb què haurem de conviure", ha assenyalat el director general d'Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, Juan José Falcó. "S'estan revisant ara els períodes de quarantena i és possible que es puguin rebaixar a deu dies i, fins i tot, a set, com es fa a França", ha avançat Falcó, que també ha ratificat que tot el material informàtic necessari per afrontar les quarantenes arribarà "durant el primer trimestres del curs".

Curs marcat per la Covid-19

Llar infants Els Minairons-foto3

En aquest curs escolar, marcat per la Covid-19, els ajuntaments han reforçat la neteja i desinfecció tant dels centres educatius de primària públics com de les llars d’infants.

Des de l’ajuntament de la Seu d'Urgell s'ha demanat que, en la mesura del possible, les famílies portin els seus fills i filles a peu a l’escola i que s’evitin les aglomeracions davant dels centres.

Llar infants Els Minairons-foto4