ENERGIA

El senador republicà Miquel Caminal rebutja el projecte de la MAT "perquè degrada el Pallars"

Demana al Ministeri que qualsevol projecte de producció o distribució energètica ha de comptar necessàriament amb la participació i aval del territori  

El senador republicà Miquel Caminal
photo_camera El senador republicà Miquel Caminal intervenint al Senat / ERC

El senador Miquel Caminal va preguntar ahir al Gobierno de España el seu posicionament respecte la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i el seu pas pel Pirineu català, en concret la línia que la companyia Forestalia vol impulsar per unir l’Aragó amb Catalunya, fins a Isona, al Pallars.  

Aquesta autopista elèctrica afecta a zones d’interès geològic que formen part del Geoparc Origens. Està previst que s’instal·lin 56 torres a la comarca, el que suposarà un gran impacte a nivell paisatgístic i per a la biodiversitat, perquè algunes estan projectades a molt pocs metres de zones habitades o d’interès patrimonial.  

Al mateix temps, Caminal va exposar al Gobierno la seva preocupació per la titularitat privada d’aquesta línia, ja que obre la porta a un escenari de competència entre grups privats. I això podria acabar amb un impacte molt elevat pel territori, amb l’existència de múltiples línies de diferent titularitat. Perquè, tot i l’origen renovable de l’energia, aquest projecte de producció energètica està molt allunyat dels centres de consum i generarà emissions i un gran impacte negatiu al territori.  

Per tant, Caminal va insistir en que no podem acceptar un projecte que instrumentalitza un territori sense generar-hi cap retorn. A més, el Pallars sense ser consumidor, ja compta amb grans instal·lacions de les hidroelèctriques i ara, volen degradar encara més un territori que principalment viu de l’agricultura, la ramaderia i el turisme.  

Va remarcar també que des d’ERC es defensa un model energètic que impulsi el desenvolupament de les energies 100% renovables i de KM 0. Però passant per un model que aposti per l’eficiència energètica, l’autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic. 

Per acabar, el senador republicà va demanar un model energètic lliure d’oligopolis, amb preus justos i on la ciutadania hi tingui un paper central, com a productors i gestors i no tan sols com a mers consumidors d’energia.