09.12.2022 |
Viure als Pirineus

ENERGIA

El senador republicà Miquel Caminal rebutja el projecte de la MAT "perquè degrada el Pallars"

Demana al Ministeri que qualsevol projecte de producció o distribució energètica ha de comptar necessàriament amb la participació i aval del territori  

El senador republicà Miquel Caminal
El senador republicà Miquel Caminal intervenint al Senat / ERC
El senador republicà Miquel Caminal rebutja el projecte de la MAT "perquè degrada el Pallars"

El senador Miquel Caminal va preguntar ahir al Gobierno de España el seu posicionament respecte la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i el seu pas pel Pirineu català, en concret la línia que la companyia Forestalia vol impulsar per unir l’Aragó amb Catalunya, fins a Isona, al Pallars.  

Aquesta autopista elèctrica afecta a zones d’interès geològic que formen part del Geoparc Origens. Està previst que s’instal·lin 56 torres a la comarca, el que suposarà un gran impacte a nivell paisatgístic i per a la biodiversitat, perquè algunes estan projectades a molt pocs metres de zones habitades o d’interès patrimonial.  

Al mateix temps, Caminal va exposar al Gobierno la seva preocupació per la titularitat privada d’aquesta línia, ja que obre la porta a un escenari de competència entre grups privats. I això podria acabar amb un impacte molt elevat pel territori, amb l’existència de múltiples línies de diferent titularitat. Perquè, tot i l’origen renovable de l’energia, aquest projecte de producció energètica està molt allunyat dels centres de consum i generarà emissions i un gran impacte negatiu al territori.  

Per tant, Caminal va insistir en que no podem acceptar un projecte que instrumentalitza un territori sense generar-hi cap retorn. A més, el Pallars sense ser consumidor, ja compta amb grans instal·lacions de les hidroelèctriques i ara, volen degradar encara més un territori que principalment viu de l’agricultura, la ramaderia i el turisme.  

Va remarcar també que des d’ERC es defensa un model energètic que impulsi el desenvolupament de les energies 100% renovables i de KM 0. Però passant per un model que aposti per l’eficiència energètica, l’autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic. 

Per acabar, el senador republicà va demanar un model energètic lliure d’oligopolis, amb preus justos i on la ciutadania hi tingui un paper central, com a productors i gestors i no tan sols com a mers consumidors d’energia.  

El senador republicà Miquel Caminal rebutja el projecte de la MAT "perquè degrada el Pallars"
Comentarios