EMERGÈNCIES

El SEM activarà en unes setmanes el vol nocturn a l’aeroport de la Seu d’Urgell i a l’heliport de Tremp

 S'afegiran a les 14 helisuperfícies amb vol nocturn que hi ha a Catalunya
SEM vols nocturns La Seu i Tremp
photo_camera Un helicòpter del SEM preparat per efectuar vol nocturn / SEM

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dilluns que el SEM activarà en les properes setmanes el vol nocturn a l’aeroport de la Seu d’Urgell i a l’heliport de Tremp. Ho ha fet públic arran de l'entrada en funcionament del vol nocturn a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Aeroport de la Seu d'Urgell

Davant la necessitat que l’Alt Urgell -i en particular, la ciutat de La Seu d’Urgell- disposi d’un servei d’emergències per via aèria amb cobertura H24, tenint en compte la proximitat d’Andorra i la manca de solució per aquest tipus d’emergències, es va considerar la construcció d’un nou heliport, situat fora del tancat de l’Aeroport d’Andorra–La Seu d’Urgell, que permetrà l’operació d’helicòpters únicament en horari nocturn per a donar resposta a emergències sanitàries i forestals. L’aeroport actual permet l’operació d’aeronaus -incloent qualsevol tipus d’helicòpter- entre la sortida i la caiguda del sol, amb procediments visuals. Per tant, és només d’ús diürn. El SEM activarà en les properes setmanes el vol 24hores.

SEM vols nocturns La Seu i Tremp

Amb l'entrada en funcionament d'aquesta nova infraestructura, durant el dia la pista de l’aeroport canalitzarà totes les operacions, mantenint el nou heliport inoperatiu i tancat, mentre que durant la nit, l’aeroport es mantindria tancat i s’activarà l’heliport. Aquesta estratègia operativa comportarà l’optimització dels recursos necessaris del conjunt.

La flota d’helicòpters que opera habitualment en el nou heliport serà la que utilitzin els serveis d’emergència catalans (SEM) si bé cal esperar que ocasionalment hi operin també altres helicòpters d’altres serveis estatals o andorrans.

El nou heliport de l’Aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell ha estat escollit per a les administracions -catalanes i andorrana-, com d’interès estratègic, amb la missió de donar servei a emergències nocturnes, complementant així, la funcionalitat de la infraestructura actual. 

Heliport de Tremp

El SEM també activarà en les properes setmana els vols nocturns a l'heliport de Tremp. Les obres efectuades han consistit en l’abalisament per il·luminar durant la nit i en condicions de mala visibilitat la zona on s’ubica l’heliport. En aquest sentit, s’ha dissenyat un sistema de balises que cobrirà tota la FATO (la plataforma on aterren i s’enlairen els helicòpters), la seva àrea de seguretat, la posició d’estacionament n. 1, el rodament aeri que uneix aquests dos àmbits, l’estació d’abastament de combustible i l’accés de vianants i trànsit rodat de l’heliport.

L’Hospital de la Seu d'Urgell i l'Hospital Comarcal del Pallars a Tremp, s'afegiran així a altres helisuperfícies 24 hores ja disponibles com són les de l'Hospital Germans Trias i Pujol, que s'ha activat aquest mateix mes de gener, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Bellvitge, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Parc Taulí, l’Hospital de Reus, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, L’Hospital Universitari Joan XXIII, l’Hospital d’Igualada, el Parc de Bombers de Lleida, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l’Hospital de la Cerdanya i l’Heliport de Vielha.

Tanmanteix, s’estan també realitzant serveis de vol nocturn des de l’heliport Nostra Senyora de Meritxell (Andorra) quan es sol·licita exclusivament per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), per traslladar pacients pediàtrics i neonatals a centres sanitaris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.