06.12.2022 |
Viure als Pirineus

TURISME DE MUNTANYA

El sector turístic pirinenc espera salvar la temporada amb turistes catalans i reserves d'última hora

El juliol pateix una davallada d'entre el 10% i el 25% d'ocupació mentre que la previsió per l'agost és mantenir el 80%
Pla general de barques de ràfting al riu Noguera Pallaresa el 31 de juliol del 2020. (horitzontal)
Barques de ràfting al riu Noguera Pallaresa aquest divendres/Marta Lluvich
El sector turístic pirinenc espera salvar la temporada amb turistes catalans i reserves d'última hora

El sector turístic pirinenc espera salvar l'estiu amb turistes catalans i reserves d'última hora. Els establiments de l'Alt Pirineu i Aran arrenquen l'agost amb una ocupació del 80% en bungalous, El juliol no va ser tan bo i l'ocupació va caure fins al 50% en càmpings, un 25% menys que l'any passat, i entre el 60% i el 70% en cases de turisme rural, un 10% menys que el juliol anterior. Pel que fa al perfil del client també ha canviat. Mentre que d'altres anys el client preferent provenia de França, Alemanya, Holanda, Anglaterra, enguany la majoria dels turistes són catalans que fan reserves d'última hora.

Josep Castellarnau, hoteler d'Escaló (Pallars Sobirà) i president de la Federació d'Hostaleria a Lleida, coincideix a explicar que el turista estranger aquest any no ha vingut. Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, afegeix que el client és "més local i més familiar".

Pla de detall d'un grup de persones preparades per fer ràfting. Imatge del 31 de juliol del 2020. (horitzontal)
Dolcet ha explicat que les empreses estan complint amb tots els protocols i les coses s'estan fent bé. Presa de la temperatura quan arriba un client, gel hidrològic, ús de mascareta i neteja dels vestits de neoprè. La impressió de Dolcet és que el client els percep com una zona segura i per aquest motiu confien tenir una bona temporada d'agost.

El sector dels esports d'aventura ja va perdre tots els grups escolars de la primavera, les campanyes turístiques de Setmana Santa i Sant Joan. Tot plegat suposa que aquest any les empreses tot just facturaran un 25% del total d'un any normal.

Marta Cortina, empresaria de la Guingueta d'Àneu i presidenta dels càmpings de Lleida ha explicat que el comportament de les reserves és diferent de la zona de bungalous i acampada. Als bungalous les reserves superaran el 80% aquest agost i a la zona d'acampada es mantindrà més baixa.

Pla general de bungalous a un càmping de la Guingueta d'Àneu, al Pallars Sobirà, el 13 de maig del 2020. (horitzontal)
(Foto: Càmping a la Guingueta d'Àneu, al Pallars Sobirà/Marta Lluvich)

El mes d'agost, en canvi, en algunes comarques de muntanya l'ocupació arribarà al 100%, explica Jaume Ramon Solé, president de la Federació de Turisme Rural de Lleida. "Molts clients catalans que acostumen a anar de casa rural s'han quedat a casa però molts que marxaven fora, s'ha quedat a fer les vacances al territori", explica Jaume Ramon. "Un turista ha estat substituït per un altre que ha escollit una destinació més tranquil·la, en cases rurals individuals i amb piscina, en què la sensació de seguretat és més gran", afegeix.

El sector turístic pirinenc espera salvar la temporada amb turistes catalans i reserves d'última hora
Comentarios