FESTES I TRADICIONS

Sant Sebastià, vot de poble

La Seu i el Pont de Suert celebren la festivitat de Sant Sebastià, combinant cultura, tradició i gastronomia.
Anna Sansa pregó de Sant Sebastià
photo_camera Anna Sansa va pronunciar el pregó de Sant Sebastià a la Seu

Aquest diumenge 19 de gener va arrencar el programa d’actes per commemorar la festivitat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell amb la tradicional lectura del pregó que dóna el tret de sortida a les festes del Sant Patró que enguany ha anat a càrrec d'Anna Sansa, directora del Col·legi La Salle de la capital alturgellenca. L’acte, va tenir lloc al a les vuit del vespre local social de la Germandat.

A les nou de la nit, es va repartir la tradicional torrada de pa amb allioli de codony i altres complements gastronòmics. Aquest ‘sopar’ és gratuït i exclusiu pelr als Germans i va tenir lloc al centre cívic El Passeig.

codony Sant Sebastià 2(Foto: Ràdio Seu)

Dilluns 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià

La celebració continua aquest dilluns 20 de generfestivitat del patró i dia festiu a la Seu d’Urgell, amb un solemne ofici a la Catedral, a les onze del matí, amb el cant dels Goigs en honor a Sant Sebastià i el repartiment de panets beneïts.

A les 12 del migdia, a l’Ajuntament de la Seu es realitzarà l’Assemblea General Ordinària de la Germandat. A les dues del migdia tindrà lloc un dinar de germanor i a les sis de la tarda tindrà lloc un ball de Sant Sebastià -obert a tothom i gratuït- a la sala de festes Guiu.  

En la jornada de dilluns 21 de gener, s’oficiarà una missa en record dels Germans traspassats, a l’església de La Missió, a les vuit del vespre. L’ofici, que és obert a tothom, comptarà amb l’acompanyament musical del violinista Vadim Hurtado.

Programació oberta a tothom i gratuïta 

Un any més, la Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell ha organitzat a més a més altres propostes culturals i festives gratuïtes per celebrar el seu patró adreçades a tots els urgellencs i urgellenques que tindran lloc els dies 23, 24 i 26 de gener, i el dia 2 de febrer.

Concretament, per dijous 23 de gener hi ha programada la conferència-col·loqui ‘La Guerra Civil a Sant Joan de l’Erm’ que anirà a càrrec d’Oriol Riart Arnalot, mentre que  per divendres 24 de gener tindrà lloc una altra que protagonitzarà el germà Artur Blasco, sota el títol ‘El rabequet del claustre de la Catedral’. Ambdues xerrades tindran lloc a l’Espai Ermengol, a les vuit del vespre.

Per diumenge 26 de gener hi ha programades dues propostes lúdiques i culturals més com el tradicional campionat de botifarra que tindrà lloc al local social de la Penya Barcelonista de la Seu, a partir de les nou del matí.

A les sis de la tarda del mateix diumenge serà el torn de la música amb el Concert de Sant Sebastià que oferirà l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell-Conservatori de Música dels Pirineus i l’Aula de Cant i Piano. Aquest concert és d’entrada lliure i gratuïta, se celebrarà a la sala Sant Domènec.

La commemoració de la festivitat de Sant Sebastià es clourà amb el concert de música que protagonitzarà l’Orquestra Cadí, el diumenge 2 de febrer, a les sis de la tarda, a la sala sant Domènec. Entrada gratuïta.

Sant Sebastià, vot de poble

Com cada any, la Seu d’Urgell rememora el 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, el seu vot de poble a través de la Germandat que porta el nom del sant. La Seu, com moltes d’altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta a mitjans del segle XIX va posar-se sota l’advocació de Sant Sebastià, patró que s’invocava per a salvar-se del còlera.

La Germandat de Sant Sebastià, que supera els 800 socis (la majoria d’ells caps de casa), s’anomenava històricament Associació de Socors Mutu i va crear-se el 1855, que ha ofert de manera ininterrompuda als seus associats els serveis i atencions previstos pels seus fundadors.

Actualment, la Germandat impulsa diverses iniciatives culturals i ciutadanes, destacant la important recuperació de les tradicionals ‘Caramelles’ de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, en l’Estudiantina del Carnaval i en d’altres manifestacions populars i folklòriques.

Sant sebastià, una festa molt arrelada al Pont de Suert

La festa de Sant Sebastià és una tradició molt arrelada al Pont de Suert. La Confraria de Sant Sebastià data de l'any 1503, fundada pel rector de Cirès, Aparicio Navarro, amb la finalitat de donar sepultura als difunts. La confraria , però, no es normalitzà fins el 1586, com a conseqüència d'haver-se declarat a la comarca una epidèmia de pesta, que algú manté que es tractaria de grip aguda. Aquesta institució ha perdurat al llarg dels anys fins als nostres dies i s'ha consolidat com una peça fonamental del patrimoni cultural i etnològic del Pont de Suert.

Els reglaments mantenen l'esperit de devoció i culte a sant Sebastià, de germanor entre els membres de la confraria, amb socors als més necessitats, la vetlla dels malalts, l'assistència als enterraments i el pagament de quotes, en diners o en prestacions, que determinin els òrgans de govern.

En els primers estatuts i disposicions capitulars, trobem diferents tipus de confrares, segons la seva aportació a la confraria: d'escot, de diner o de duro, d'ovella i de llenya i blat.

Sant Sebastià al Pont de Suert

La festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert combina elements de la tradició religiosa amb elements de la tradició gastronòmica, en una celebració que té una durada de tres dies i que aplega més de 600 homes, caps de família.

Cada any, aquest esdeveniment comença el dia 19 de gener, amb un sopar de vigília que se celebra a l'edifici de la confraria.

La festa continua el dia 20, la diada de Sant Sebastià, que s'inicia amb un esmorzar a les 8.30 hores, en el què participen tots els confrares i que consta d'un menú format per plats de la cuina tradicional pontarrina: sopes de pa, potes de corder i girella. Seguidament, a les 11.30 hores, se celebra una missa i després es fa una processó amb la imatge de Sant Sebastià, que recorre tots els carrers del poble. A continuació, es fa el dinar per a tots els confrares i, a la nit, el sopar.

Dinar Pont de Suert Germandat

Les activitats dedicades al sant del dia 21 consisteixen en el tradicional esmorzar i dinar, amb la peculiaritat que aquest dia en l'àpat del migdia es nomenen els nous priors. Els encarregats de nomenar-los són els quatre priors que han gestionat la confraria durant l'any i el mètode per fer-ho és mitjançant l'entrega d'una poma. El mateix dia se celebra una missa per recordar tots els confrares que han mort al llarg de l'any.