CRISI CORONAVIRUS

Salut amplia els cribratges intensius a més municipis de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran

Es fan proves a persones asimptomàtiques de més de 16 anys, amb independència del municipi on resideixin
Esterri d'Àneu
photo_camera Esterri d'Àneu realitza aquest dimecres el cribatge massiu/arxiu

En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, avui dimecres s’amplien les proves a diferents municipis de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.

Els dies i les dates dels cribratges són els següents:

  • Organyà. El 9 i 10 de desembre. El dia 9, de 15h a 19; i el dia 10, de 9:30 a 13:30. Al Centre Cívic.
  • Isona. El 9 de desembre, de 9h a15h, al Poliesportiu.
  • Esterri d'Àneu. El 9 de desembre, de 9h a14h i de 15h a 19h, al Poliesportiu.
  • Coll de Nargó. El 9 de desembre, de 9:30h a 13:30h; i el 10 de desembre, de 15h a 19h, a la Sala Polivalent. 
  • Rialp. Dia 11 de desembre, de 9h a 15h, al Saló.
  • Puigcerdà. Dies 9 i 10 de desembre, de 9h a 15h; i el dia 11 de desembre, de 9 a 14h. Al Casal d’Avis.
  • Vielha. Del 9 fins al 18 de desembre, de 10 a 14h i de 16 a 20h. Al centre de joventut Antara de Vielha.
  • Tremp. Dates per concretar.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, sense importar el municipi on resideixin, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR).

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l’Institut Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública, Fundació Hospital de Puigcerdà i Aran Salut.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).

Cal recordar que un resultat negatiu de qualsevol test per a la detecció de la COVID-19, com és el test antigènic ràpid, no eximeix de continuar respectant totes les mesures de protecció i prevenció envers la malaltia, especialment dur  mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se bé les mans.