SALUT A L'ESCOLA

S’eliminen les quarantenes a les escoles d'infantil i primària i només es confinaran grups amb 5 positius

El Departament d'Educació estudia com aplicar el canvi de protocol a partir de dilluns, dia que es reprenen les classes
Pla genera de nens i nenes assegudes al seu pupitre a l'escola de Salardú i tots amb mascareta. Imatge del 14 de setembre del 2020. (horizontal)
photo_camera Nens i nenes assegudes al seu pupitre a l'escola de Salardú / Marta Lluvich

La Comissió de Salut Pública ha aprovat un canvi en el protocol i passa a recomanar que s’eliminin les quarantenes als centres educatius si hi ha menys del 20% de la classe contagiada de covid-19 o menys de cinc positius. Segons ha informat el Ministeri de Sanitat aquest divendres, només s’haurà de confinar l’aula si hi ha cinc o més casos positius o afectació del 20% o més dels alumnes del grup en un període igual o inferior a set dies.

Fins ara, en les etapes d’educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s’havia de fer quan es detectava un positiu. La Comissió de Salut Pública recomana aquesta modificació “amb l’objectiu de garantir la presencialitat”.

L'aFFaC veu el canvi de protocol de les quarantenes a les escoles una "bona mesura"

La presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón, troba una "bona mesura" que la Comissió de Salut Pública, amb el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, hagi aprovat un canvi de protocol i recomani que s'eliminin les quarantenes als centres educatius si els contagis de covid-19 no superen els cinc casos o no representen més del 20% dels alumnes de la classe. En declaracions a l'ACN, Tascón valora positivament aquest canvi perquè considera que "ajuda a aplicar la garantia del dret a l'educació sota el principi de no discriminació". Per a la presidenta de l'aFFaC, és "una bona notícia per a les aules".

Pla de detall d'un nen i una nena amb mascareta dins d'aula a l'escola de Salardú el 14 de setembre del 2020. (horitzontal)(Foto: Un nen i una nena amb mascareta dins d'aula a l'escola de Salardú /Marta Lluvich)

La presidenta de l'associació creu que amb aquest canvi hi haurà una "major garantia del dret a l'educació" i recalca que també se l'ha de vetllar, juntament amb la salut pública. Tascón ha recordat que des de l'inici de curs l'aFFaC està preocupada pel protocol que distingeix entre els alumnes vacunats i els que no ho estan a l'hora d'aplicar les quarantenes dels contactes estrets, ja que considera que pot crear situacions de discriminació arran d'una decisió que, a més, en la majoria de casos prenen les famílies i no els infants i adolescents.

Fins ara, en les etapes d'educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s'ha de fer quan es detecta un positiu. La Comissió de Salut Pública recomana aquesta modificació "amb l'objectiu de garantir la presencialitat".

USTEC exigeix que no s'apliqui la nova reducció de quarentenes a les escoles: "És una inconsciència"

El sindicat USTEC ha criticat aquest divendres el canvi en el protocol covid per a la tornada a les aules i ha exigit que no s'apliqui la reducció de quarentenes. La portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura, ha indicat a l'ACN que la decisió del Ministeri de Sanitat d'eliminar les quarantenes als centres educatius si hi ha menys del 20% de la classe contagiada o menys de cinc positius és una "inconsciència" en ple auge d'òmicron i sense haver arribat al pic d'infeccions de la sisena onada. "És una mesura a tenir present més endavant, i sempre haurà d'anar acompanyada de cribatge", ha remarcat.

Pla curt de la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, el 18 de desembre del 2021. (Horitzontal)(Foto: La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura / Carola López)

El sindicat de mestres i professors considera que, si es vol eliminar quarentenes, cal fer més proves PCR per descartar tots els possible casos de covid-19 a les aules. USTEC valora positivament que el canvi de protocol aspiri a garantir la presencialitat, però insisteix que, per tallar la transmissió del virus a l'entorn escolar, cal incrementar el nombre de tests entre alumnat i personal docent.

Fins ara, en les etapes d'educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s'havia de fer quan es detectava, com a mínim, un positiu.