Aquest dilluns 18 de gener s’han anunciat els sis projectes seleccionats a la primera edició del ’Matchfunding Arrela’t Alt Pirineu i Aran’. Es tracta d’una convocatòria de finançament col·lectiu mixta en la qual les administracions públiques complementen les aportacions que fa la ciutadania a través del micromecenatge, aportant un euro per a cada euro recaptat, multiplicant així els fons recollits.
En aquesta primera edició es compta amb un fons públic de 24.000€, per activar un màxim de 6 projectes, un per cada una de les comarques de la Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran (l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran). Els projectes que volien optar a la convocatòria havien de ser nous emprenedors o ampliacions i millores, tenir la seu social o estar empadronats a l’Alt Pirineu i Aran i tenir un impacte positiu i un retorn social al territori.
Els sis projectes seleccionats
Es van presentar a la convocatòria un total de 29 candidatures (3 a l’Alt Urgell, 4 a l’Alta Ribagorça, 9 a la Cerdanya, 5 al Pallars Jussà, 5 al Pallars Sobirà i 3 a la Val d’Aran), vuit de les quals van ser descartats per no complir algun dels requisits de les bases i/o no assolir una puntuació d’1 punt per cada apartat de l’eix 1 de Viabilitat.
Les candidatures restants han estat valorades per un jurat de 10 experts de perfils molt diversos, dividits en quatre eixos: ‘Social’ (Enric Canet i Pep Montes), ‘Democràcia’ (Martí Olivella i Ismael Peña), ‘Territorial’ (Neus Monllor i Oriol Nel·lo) i ‘Viabilitat i Innovació’ (Josep M. Barrufet, Arcadi Castilló, Eva Esteban i Susana Noguero).
Les 6 candidatures seleccionades, és a dir, les que han assolit una major puntuació a la seva comarca són:
- ‘Donem vida al bosc’ [Alt Urgell]: Projecte per fer una campanya de conscienciació adreçada a grans empreses que operen a Catalunya per tal que destinin els recursos econòmics de la seva RSE com a mesura d’inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió, especialment els que tenen una discapacitat intel·lectual o malaltia mental, a través de la Gestió Forestal Sostenible dels boscos del Pirineu.
- ‘Maduixes Siscarri’ [Alta Ribagorça]: Projecte de cultiu ecològic de fruits vermells i horta i d’ampliació de cultiu sota hivernacle.
- ‘Espai rural La Trumferia de Cerdanya’[Cerdanya]: Projecte que ofereix l’experiència d’un aperitiu rural on pots recollir un producte de la terra, descobrir com es cultiva i menjar-te’l.
- ‘Senterada Comestible, un jardí d’aliments comunitari’ [Pallars Jussà]: Projecte d’agroecologia i sobirania alimentària que pretén el desenvolupament local mitjançant la recuperació de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals i la reutilització de les plantes silvestres comestibles.
- ‘Boumort Indòmit, recuperació de camins que són històries de vida’ [Pallars Sobirà]: Projecte per recuperar un camí a Boumort, un petit paradís fora dels circuits turístics convencionals on encara hi regna l’esperit Indòmit a través del qual es vol conèixer el territori i implicar a la població per col·laborar en la recuperació de l’antic camí entre Cuberes i Taús.
- ‘EcocentroBioleta’ [Val d’Aran]: Projecte d’alimentació, cursos, activitats i altres objectes basat en la sostenibilitat, l’ecologia, el comerç just i de km0.
A partir d’aquest moment, els impulsors dels projectes seleccionats hauran d’estar disponibles per treballar juntament amb l’equip tècnic de suport del ‘Matchfunding Arrela’t Alt Pirineu i Aran’ en la preparació de les respectives campanyes de micromecenatge. En aquesta línia, els impulsors rebran una assessoria online especialitzada per adequar i optimitzar els projectes a la campanya de crowdfunding i maximitzar els seus objectius. La campanya de micromecenatge, que es durà a terme a través de la plataforma Goteo.org, està previst que s’iniciï el 2 de març.
Aquesta iniciativa la promouen els Consells Comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el ConselhGenerau d’Aran, les Oficines Joves, els serveis de promoció econòmica i treball d’aquestes comarques, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i el projecte Odisseu, amb el suport de la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la DG de Joventut, el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental amb col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.