Avui no parlarem de ningú en concret, però com deia John Lennon: "Quan facis una cosa noble i bonica i ningú se n'adoni, no estiguis trist. L'alba és un espectacle maquíssim, i no obstant això, la major part de l'audiència dorm encara". Un gran músic i per a molts potser també un gran filòsof urbà.
Ja ha arribat la primavera amb l'equinocci del 20 de març i com és de costum, la matinada de diumenge 28 a les 2 de la nit, de cop ens hem trobat que ja eren les 3, ens agradi o no... Un ritual que fem des de l'any 1974 al nostre territori, sense oblidar que farem el mateix l'últim cap de setmana d'octubre, però a l'invers, quan de cop a les 3 tornaran a ser les 2. Com si aquesta hora que "ara ens han robat" la "tornarem a guanyar", i tan contents.
Algú s'aixeca a les 2 a canviar les agulles dels rellotges de paret, els de la musiqueta de campanes o els de polsera, deixant a part els digitals, ordinadors, mòbils... que ja ens estalvien aquest trasbals? Ho fem abans d'anar al llit o si ens recordem, just en aixecar-nos?
L'ésser humà som animal de costums i rituals, això ja ho sabem tots. I el principal de tots ens agradi o no, és el d'aixecar-nos per anar al treball, menjar, anar a dormir. La feina, sobretot la feina, és el ritual que potser més ens té agafats pel coll i que per les hores que li hem de dedicar per arribar a fi de més i veure que ja ens han ingressat la nòmina o tancar el calaix del mes, per a poder passar uns trenta dies més i Sant Tornemi. Animals de cicles. Com el “Cicle de la Lluna”. No hi podem fer res perquè visquem en un planeta Terra, collat tanmateix als cicles de rotació que ens marca la durada d'un dia; el de translació que ens marca la durada d'un any amb les seves quatre estacions, dividit des de temps dels emperadors romans en dotze mesos, on hi ha uns de trenta, uns altres de trenta-un i un, que pot ser de vint-i-vuit o de vint-i-nou dies nouvingut cada quatre anys (i no sempre)...
Som al segle 21, i ara més que mai amb el teletreball, les llums Lets, la xarxa viaria (a millorar, estic d'acord) més avançada que la dels anys '70, els vols transoceànics... res té a veure amb el decret abans esmenat de l'any 1976 i encara menys amb la decisió de l'antic règim espanyol dels anys '40 en plena Segona Guerra Mundial, on el Caudillo va adaptar l'horari de l'Alemanya Nazi trencant així la idea de país neutral amb la creença que la guanyarien els països de l’Eix.
L’any 1884 es va proposar dividir el món en 24 zones horàries pràctiques d'una hora cadascuna, amb Greenwich just al costat de Londres com a punt central: l'hora mitjana de Greenwich (GMT). D'aquesta manera, es pot calcular fàcilment quina hora és en altres parts del planeta (360/24 = 15 graus per zona horària). Una gran decisió sobretot pels mariners.
Agafant aquesta premissa geogràfica, ja fa 81 anys, que Catalunya i Espanya, doncs "Todo el territorio peninsular y las islas Baleares han de tener el mismo huso horario", igual que França, Bèlgica i els Països Baixos estem allunyats d'aquests 15 graus que ens pertoca pel meridià de Greenwich que justament passa per l'arc que veiem quan anem de Lleida a Saragossa i tot just per damunt Alacant.
L’any 1884 es va proposar dividir el món en 24 zones horàries pràctiques d'una hora cadascuna, amb Greenwich just al costat de Londres com a punt central: l'hora mitjana de Greenwich (GMT). D'aquesta manera, es pot calcular fàcilment quina hora és en altres parts del planeta (360/24 = 15 graus per zona horària). Una gran decisió sobretot pels mariners
La Plataforma per la Reforma Horària, on la Societat Catalana de Gnomònica (S.C.G.) de la qual sóc membre, hi és com a entitat col·laboradora, de cara a un estudi d'acord amb la proposta del Parlament Europeu d'abolir els bianuals canvis d'hora i que cada país fixi el seu horari civil per tot l'any, sense canvis a primavera i tardor, que volia entrar en vigència aquest any 2021 i ara es farà en principi l’any 2025. Quin escollirem? El que marca la sortida del Sol? El que ara coneguem com d'hivern? El que acabem d'estrenar conegut com d'estiu?... Quin us agrada més a vosaltres?
És correcte el nostre ritme circadiari per gaudir d'una bona salut? Dormim les hores necessàries per al nostre cos? Fem els àpats regularment? Fem esport? Estem contents amb tot això de canviar l'hora dos cops cada any? És normal l'horari civil que portem al nostre territori?
Un Treball de Fi de Grau de la Universitat de Barcelona d'una noia de Barcelona, ha centrat un estudi en la població de La Seu i voltants, on podeu dir la vostra, enviant un correu a [email protected] , on tan personalment, com la S.C.G. i PyrenneEAMAG a causa de les restriccions de mobilitat li estem donant un cop de mà i agrairíem la vostra col·laboració.
Sigui el que sigui, esperem que el seny, la natura i la salut de les persones guanyin a les decisions dels polítics, moltes vegades pressionats per les grans empreses a escala mundial a tot el planeta. Això si, decideixin el que decideixin, als gallecs de Finisterre que geogràficament estan dintre d'un altre fus horari, sempre els hi sortirà el Sol cinquanta-dos minuts després que als menorquins de Maó i quaranta-dos minuts després que als de La Seu… I si voleu fer la volta al món en 80 dies, feu com Phileas Fogg, sempre en direcció a la sortida del Sol, a l’Est, i quan arribeu al meridià 180 º l’oposat al de Greenwich més o menys a Kiribati a l’Oceà Pacífic, haureu guanyat un dia i també, com ell, l’aposta. Lleis són lleis.
Joan Vázquez Fdez. Director de de PyrenneEAMAG i Membre de la S.C.G.