8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

Reivindicació feminista a tot l'Alt Pirineu amb motiu del 8 de març, dia de la dona treballadora

La delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran centrarà els actes al Pont de Suert, la capital de l’Alta Ribagorça, el proper 11 de març, amb el suport i la col·laboració del SIAD (Servei d’Atenció i Informació de la Dona).

LA SEU 8 DE MARÇ
photo_camera Concentració avui al Passeig Joan Brudieu de la Seu, amb motiu del 8 de març/Feliu Sirvent

La reivindicació feminista s’ha concretat, aquest 8 de març, dia de la dona treballadora, en un gran nombre d’actes i convocatòries al conjunt dels municipis de l’Alt Pirineu i Aran. Ben d’hora, a les nou del matí, ja ha tingut lloc una concentració al Passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, que després ha recorregut els carrers del centre de la ciutat, fins arribar a l’Ajuntament on s’ha llegit un manifest. La vaga feminista del 8 de març va més enllà d'una simple aturada laboral. La intenció de la jornada és que sigui també una parada en les tasques de la llar, les cures, la vida d'estudiants i l'associativa. És a dir, que sigui transversal i afecti totes esferes de la vida on el paper de la dona és fonamental. La jornada reivindicativa es podrà seguir a les xarxes socials amb algunes etiquetes com: #8M, #EnsAturem, #VagaFeminista i #VagaFeminista8m. El portal www.vagafeminista.cat centralitza bona part de la informació referent a aquesta jornada, que és inèdita i s'espera històrica. Pel que fa a l’àmbit més institucional, els consells comarcals, ajuntaments i entitats de l’Alt Pirineu han organitzat actes en motiu del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora.

 Alt Urgell

 A l’Alt Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, conjuntament amb el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD),  duran a terme aquest matí una sortida cultural, oberta a totes les dones de la comarca, als municipis de Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols. Les visites que s’han organitzat inclouen el safareig de Fórnols, els retaules gòtics de Sant Pere de Cornellana i el Museu i el Jardí Botànic de les Trementinaires, a Tuixent. A més a més, es retrà un petit homenatge a Emilia Llorens, darrera aprenent de trementinaire juntament amb la seva tia Càndida Majoral. La sortida es clourà amb un dinar al Molí de Fórnols.

Al matí, a les nou, l'Assemblea d'Estudiants ha organitzat un esmorzar popular a la Font del Passeig i una manifestació que sortirà del mateix lloc. Al llarg del dia també s'organitzaran activitats i tallers i a dos quarts de vuit del vespre hi ha prevista la Manifestació amb motiu de la vaga feminista, que es concentrarà al Passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell.

De la seva part, el Cine Club de la Seu d’Urgell projectarà, a les 10 de la nit, la pel·lícula Júlia ist d’Elena Martin, protagonitzada per una noia que marxa d’Erasmus a Berlín, on, completament sola por primera vegada, haurà d’assumir el repte de construir-se una nova vida en una ciutat enorme. D'altra banda, durant aquests dies, la Biblioteca Sant Agustí presenta una exposició de documents elaborats per dones: novel·la, teatre, poesia, cinema, música i biografies.

Pallars Jussà

A l’Ajuntament de Tremp, a les 19h, tindrà un acte institucional, amb la participació de Joan Ubach, Alcalde de Tremp i Constantí Aranda, President del Consell Comarcal del Pallars Jussà i la  Lola Abelló, presidenta de l’Associació de Dones Rosa d’Abril. Així mateix, ja es pot veure al vestíbul del Consell Comarcal del Pallars Jussà una exposició titulada “Una literatura pròpia, dones escriptores” organitzada pel Servei d’Informació i Atenció a les dones Pallars Jussà (SIAD) amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones. L'exposició es podrà veure fins al 16 de març.

En els propers dies està prevista la celebració de diversos actes culturals relacionats amb el “Dia Internacional de les Dones” com la conferència sobre “Dones i el cinema” organitzat per l’associació Rosa d’Abril el proper 10 de març a l’Epicentre, a càrrec de l’exhibidora Montse Guiu, que inclourà la projecció del documental “La cazadora del águila”.

Pallars Sobirà

Sort i Esterri d’Àneu (a la imatge inferior) van commemorar  el dia de la Dona Treballadora, amb la participació d’alumnes i mestres de la comarca. A Sort, l’alcalde Raimon Monterde va presidir l’acte a l’Oficina Comarcal de Turisme, on es va llegir la declaració institucional, a càrrec del President del Consell comarcal del Pallars Sobirà, Carlos L. Isus. Els alumnes de 4rt. d’ESO de l’Institut Hug Roger III van protagonitzar una lectura de poemes. A Esterri d’Àneu, l’alcalde Ramon Villuendas va donar la benvinguda i Anna Panisello, Vice-presidenta del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, va llegir la declaració institucional. Els alumnes de l’institut Morelló, van realitzar una lectura de poemes.

8 de març Esterri d'Àneu

Cerdanya

Des de l’Associació Dones de Cerdanya, donen suport a la mobilització reivindicativa del 8 de març i fan una crida per interrompre l’activitat productiva durant dues hores a partir de les 12.00 h i/o a partir de les 16.00 h, amb el lema  “Si nosaltres parem, es para el món”. L’Associació de Dones de la Cerdanya ha organitzat un bon nombre d’actes per avui dia 8 de març, que començaran a les 18.30 h al Museu Cerdà amb les  xerrades que porten per títol: “Violència econòmica dintre de la violència de gènere”, “Micromasclismes invisibles” i “Escletxa salarial entre homes i dones al mercat de treball” a càrrec de Francesc Aragüés, Mercè Samsó i Nati Balada, respectivament. Aquest acte és gratuït i està obert a tothom. A les 21.30 h tindrà lloc un Sopar de Germanor de dones, a l’Hotel Park de Puigcerdà.

Alta Ribagorça

El proper 11 de març, l’Alta Ribagorça celebrarà el Dia Internacional de la Dona amb diversos actes artístics i culturals que tindran lloc a les 12 hores a la plaça de la Confraria Nova del Pont de Suert. La delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran centrarà els actes a la capital de l’Alta Ribagorça amb el suport i la col·laboració del SIAD Alta Ribagorça (Servei d’Atenció i Informació de la Dona). La jornada s’iniciarà amb l’espectacle “Somiant l’Atlàntida”, un concert on es reciten diferents fragments de diferents poetes catalans de la mà de l’actriu Sílvia Bel, el cantaor Manuel Galeas i instrumentat per Fran León i Tete Castilla. Seguidament es realitzarà art en directe on l’objectiu de crear una peça artística col·lectiva guiada per l’artista ribagorçana Ana Iglesias, especialitzada en pintura artística, muralista, pintura al fresc i escultòrica. Durant tot el matí es podrà veure l’exposició “Simone de Beauvoir" de l’Institut Català de les Dones que proposa un trajecte per la vida i l’obra de la filòsofa i escriptora, una dona que amb el seu enfrontament a les convencions dominants del seu temps va provocar debats apassionants que, encara avui, a cent anys del seu naixement, generen reflexions i polèmiques. L’acte del Dia Internacional de la Dona finalitzarà amb un vermut a càrrec dels productors locals Forn Codina, Carnisseria Porté-Estop, el Parc de les Olors-Prat de Sal, Bolets Prades, Pomes RibagorSanes i Vandals Cervesers.

Sílvia Bel

Aran

El Conselh Generau d’Aran a través del SIAH (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) organitza els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones, enguany amb l’afegit de la Vaga feminista del 8 de març de 2018. Per aquest motiu ahir dimecres es va  realitzar la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones a càrrec de la conselhèra de Turisme, Desenvolupament Econòmic i Salut i Benestar d’Aran, Anna Díaz, a la Plaça del Conselh Generau d’Aran, avantçant-se a la jornada de vaga de l’endemà a la que el Conselh Generau dona suport.

Dins dels actes organitzats s’hi inclou la celebració de la 5au Corsa dera Hemna 2018 organitzada pel Servici d’Informacion e Atencion ara Hemna (SIAH) del Conselh Generau d’Aran en col·laboració amb el Conselh Esportiu de la Val d’Aran i l’Associació Volentaris Val d’Aran. La 5au Corsa dera Hemna es celebrarà a Vielha el proper diumenge 11 de març de 2018 dins dels actes organitzats en motiu del Dia Internacional de les Dones.

8 de març a Aran

 El Dia Internacional de la Dona del 8 de març

El Dia Internacional de la Dona del 8 de març va ser declarat per l'ONU el 1975. Dos anys després es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment només des del 1994, malgrat que en aquell país hi ha els orígens d'aquesta commemoració. 

 El motiu de la data del 8 de març

L'explicació més versemblant d’aquesta data s'emmarca en plena revolució industrial: el 8 de març de 1857, un grup de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals. Seria una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets. Diferents moviments i successos es van succeir a partir d'aquest episodi, que va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de la Dona el 8 de març.

El capítol més cruent de la lluita pels drets de la dona es va produir, no obstant, el 25 de març de 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes hi van morir. La majoria eren joves immigrants que tenien entre 14 i 23 anys. És el desastre industrial més mortífer de la història de la ciutat i va suposar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als EUA. Segons l'informe dels bombers, una burilla mal apagada tirada en un cubell de restes de tela que no s'havia buidat des de feia dos mesos va ser l'origen de l'incendi. Els treballadors no se'n van poder escapar perquè els responsables de la fàbrica havien tancat totes les portes d'escales i de les sortides, una pràctica habitual aleshores per evitar robatoris.

comentaris