27.06.2022 |
Viure als Pirineus

PLANIFICACIÓ SANITÀRIA

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran incorpora 140 aportacions particulars al Pla de Salut territorial

Professionals sanitaris, membres d'entitats associatives, col·legis professionals i món local col·laboren al document
Hospital de Cerdanya infermeres
Infermeres de l'Hospital de Cerdanya / HdC
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran incorpora 140 aportacions particulars al Pla de Salut territorial

Amb la voluntat d'aterrar al territori el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 aprovat al desembre, la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha organitzat tres sessions participatives per donar veu a professionals i ciutadania en les accions prioritàries que caldrà implementar en els pròxims anys. Així, s'han organitzat dos trobades amb un centenar de professionals i una tercera amb una trentena de representants de la societat civil. Tot plegat ha servit per recollir aportacions per acabar de confeccionar el Pla de Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran per al període 2021-2025. A banda de sanitaris, s'hi han convidat associacions de malalts, col·legis professionals, món local, entitats, ONG i altres departaments de la Generalitat.

El Pla de salut regional és la versió territorial del Pla de salut de Catalunya 2021-2025 aprovat al desembre, que es l'instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l'àmbit de la Generalitat. El document territorial aprofundeix en les prioritats que s'impulsaran a l'Alt Pirineu i Aran i ha d'encarar el repte de millorar els resultats en salut i benestar de la població, tot adoptant una visió més àmplia del concepte de salut i avançant en la transformació del sistema.

Pla obert on es veu una de les entrades del Sant Hospital de la Seu d'Urgell i una persona passant pel davant amb mascareta, el 20 d'agost de 2020 (Horitzontal).
Entrades del Sant Hospital de la Seu d'Urgell / ACN

En una primera fase anterior, per tal de treballar el pla adaptant-lo al territori i definint-ne les accions concretes, es va constituir un grup nuclear de 17 professionals del CatSalut i de l'Agència de Salut Pública de la regió. Actualment, el pla es troba en fase de revisió i un cop aprovat, al juliol, es difondrà de forma àmplia.

El nou Pla de salut 2021-2025 s'ha elaborat partint de tres elements: l'informe 'Retrospectiva de trenta anys de planificació sanitària a Catalunya: El motor de transformació del sistema de Salut de l’OMS', el Pla de Govern de la Generalitat i la situació provocada, a tots nivells, per la pandèmia de la covid-19. És per això que el nou document recupera una visió més estratègica i es compromet amb el marc estratègic dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l'ONU, objectius alineats amb el Pla nacional per a l'Agenda 2030 i Programa Horitzó Europa 2021-2027.

Hospital comarcal del Pallars 2
Hospital Comarcal del Pallars 

Té com a base un concepte de salut més ampli, que va més enllà de l'absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones i l'entorn físic i social. Per això, també compta amb uns principis ètics que el caracteritzen, com ara el respecte per les persones, la justícia social i equitat, la cura de les persones i l'entorn, i l'eficiència i sostenibilitat.

Es tracta d'un document estratègic que pretén actuar com la brúixola del sistema de salut establint els objectius necessaris per a la seva millora. L'elaboració del Pla ha estat participada pels professionals sanitaris, diferents agents socials i interdepartamentals, que han aportat diversitat, han permès marcar les línies mestres i alinear i donar coherència a totes les intervencions per a la salut. El Pla s’ha confeccionat com una eina de treball en la qual es proposen reptes transversals a superar relacionats amb diferents problemes de salut o malalties.

Per dur a terme aquest nou plantejament, el document s'articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades tant en la salut poblacional com en el mateix sistema de salut. Les quatre estratègies, dins les quals es desenvoluparan diversos eixos d'actuació, se centren en la igualtat d'oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l'atenció a la salut i les palanques de canvi transversals i transformadors.

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran incorpora 140 aportacions particulars al Pla de Salut territorial
Comentarios