RESIDUS

La recollida selectiva de residus municipals a l'Alt Pirineu i Aran es manté estabilitzada en un 40,5%

La Cerdanya es troba a la cua de les comarques amb índex de reciclatge
Residus Alt Pirineu 1
photo_camera Isaac Peraire, ha presentat els resultats de la recollida de residus municipals a l'Alt Pirineu i Aran / Marta Lluvich

La recollida selectiva dels residus municipals a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran s'ha estabilitzat en un 40,5%. En aquest àmbit territorial s'han recollit un total de 18.988 tones, un 0,8% més que a l'exercici 2021. Aquesta dada denota que encara hi ha massa residus que no es recullen selectivament i, per tant, segons el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, es pot revertir la situació amb projectes concrets. La meitat de les comarques supera la mitjana de Catalunya (51,05%). Aquestes són el Pallars Sobirà (60,08%), l'Alta Ribagorça (51,05%) i l'Alt Urgell (50,70%). Les que tenen uns índexs inferiors a la mitjana són el Jussà (42,44%), la Val d'Aran (33,82%) i la Cerdanya (27,13%).

Peraire ha ofert suport tècnic, econòmic i polític per intentar millorar aquests resultats i ha posat d'exemple la comarca del Pallars Sobirà, que els darrers anys així ho ha fet amb un servei de recollida selectiva individualitzat. Excepte als nuclis de població aïllats, el servei de recollida selectiva arreu és porta a porta. El Sobirà és la vuitena comarca de les 43 existents amb la recollida selectiva més alta.

Residus Alt Pirineu 2
Isaac Peraire, ha presentat els resultats de la recollida de residus municipals a l'Alt Pirineu i Aran / Marta Lluvich

Per al director de l'Agència, "els sistemes actuals de recollida selectiva ja han arribat al màxim, i el que cal és avançar a sistemes eficients de recollida selectiva (porta a porta o contenidors tancats amb identificació de l'usuari)". Per Peraire aquesta serà "una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus que s'està ultimant".

Pel que fa als mals resultats de la Cerdanya, Peraire no els relaciona directament amb el turisme i ha dit que moltes vegades el turista té un alt grau de conscienciació a l'hora de reciclar. 

Residus Alt Pirineu 3
Isaac Peraire, ha presentat els resultats de la recollida de residus municipals a l'Alt Pirineu i Aran / Marta Lluvich

Generació de residus municipals

D'acord amb la nova comptabilització sense runes, l'any 2022 a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran s'han generat un total de 46.846 tones de residus municipals, un 3,7% més de tones que l'any 2021.

La generació per càpita de residus incrementa un 2,4% i se situa en 629 kg/habitant/any, sense comptabilitzar la runa. Amb la runa la generació per càpita és de 661 quilos i l'increment és d'un 5,2%.