VOCABULARI

Quantes paraules coneixes en català?

En tres dies i escaig des de la seva publicació, el joc de vocabulari català s'ha fet viral

Núvol de paraules
photo_camera Núvol de paraules creat a partir de les paraules conegudes i pseudoparaules/Foto: YouMeKids

Quan mantinc una conversa, me n’adono que incorporo la paraula ‘vale‘ més sovint del que voldria. De fet, el correcte seria dir ‘d’acord‘.

I és que de forma automàtica introduïm paraules del castellà en les nostres converses diàries. Fins i tot anem més enllà. Us sona allò de “s’ha adelantat l’aconteixement”, en lloc de dir que “s’ha avançat l’esdeveniment?“. I tampoc dubto que els vostres fills hagin dit “em dóna igual” més d’una vegada, sense recordar que en català s’ha de dir “m’és igual” .

Els castellanismes són el pa de cada dia, i aquest article de ben segur que tampoc s’escaparà d’amollar-ne algun (o alguns). Vagi per endavant la disculpa, i benvingudes siguin les observacions constructives.

De veritat s’està empobrint el català? Fins a quin punt dominem la llengua? I el plurilingüisme, suma o resta?

vocabulari

Grup de Recerca en Psicolingüística de la Universitat Rovira i Virgili

Des del Grup de Recerca en Psicolingüística de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) ens arriba un text que posa a prova el coneixement del català dels usuaris a través d'una aplicació en forma de joc que ha esdevingut un fenomen viral.

vocabulari 1

Foto: Grup de Recerca en Psicolingüística (URV)

"Volem aconseguir el percentatge de gent que coneix cada paraula", explica Roger Boada, un dels investigadors responsables de l'estudi. "L'important és l'aplicació que té això: saber les paraules que coneixen més els homes o les dones, segons l'edat, o en funció del coneixement d'altres llengües", continua. 

Vocabulari 2

Foto: Grup de Recerca en Psicolingüística (URV)

L'estudi inclou 40.777 paraules de les més de 70.000 que recull el Diccionari de la Llengua Catalana, i han estat extretes dels subtítols emesos durant cinc anys per TV3; aquestes s'alternen amb 30.260 pseudoparaules, una seqüència de lletres amb aparença de paraula però sense significat. Cada test ens enfronta a 124 mots i pseudomots seleccionats de forma aleatòria, i al final de la prova s'obté una puntuació. Els investigadors recomanen que només es premi sí quan es coneix una paraula per tal que la valoració sigui correcta i precisa; també mesuren el temps que destinem a cada paraula, que els permetrà treure altres conclusions a partir del setembre, quan es començaran a estudiar els resultats.

Vocabulari 3

Foto: Grup de Recerca en Psicolingüística (URV)

L'estudi s'inspira en una prova belga, i s'ha replicat en altres idiomes. L' aplicació en forma de joc es va activar la setmana passada i ja hi han participat 50.000 persones, que equival a 100 valoracions per paraula, però des del Grup de Recerca insisteixen que com més àmplia sigui la mostra, millor. El joc potser ens descobrirà paraules o psuedoparaules que, com han advertit els investigadors, "s'usen com si fossin paraules en àmbits locals".