La família d’Isidre Ricart, “el Perna” de Bor, fa donació del seu fons fotogràfic a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya

Aquest divendres 5 de juliol, ha tingut lloc la signatura del contracte de cessió del fons fotogràfic d’Isidre Ricart Ribot a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya. Bonventura Ricart i Carmen Mariñas, germà i esposa d’Isidre Ricart, han signat el document amb el President del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner.

Isidre_Ricard_al_bac_de_la_Muga
photo_camera Isidre Ricard al bac de la Muga.

La família i amics d’Isidre Isidre Ricart, van decidir cedir el seu material fotogràfic a l’Arxiu després de la seva mort ocorreguda el passat mes de febrer d’enguany.

Isidre Ricart va néixer el 1952 a Cal Perna de Bor. Era ramader com ho havien sigut els seus pares i avis. La seva activitat li havia proporcionat un gran coneixement de l’entorn natural, tant dels paratges com de les plantes i dels animals. D’esperit inquiet i amb una gran voluntat de servei, Isidre Ricard compartia amb la gent la seva passió per la natura. A inicis del 2000 va començar a fer visites guiades centrades en la fauna, la flora i en l’ús medicinal de les plantes de la Cerdanya. La seva inquietud principal era formar als visitants en el coneixement i respecte per la muntanya i pel bestiar.

Com a naturalista s’ajudava de la fotografia per documentar plantes, bolets, animals i paisatges que trobava durant les sortides a muntanya. També havia documentat fotogràficament taques pageses com la sega, la construcció de sitges per a l’emmagatzematge del farratge o la pujada del bestiar a la muntanya. El fons fotogràfic que ens ha deixat consta d’un total de 13.600 imatges de les quals 3.839 són diapositives, 177 són fotografies en paper i 9.584 són fotografies digitals JPG.

Les fotografies d’Isidre Ricard neixen de la voluntat de preservar el coneixement ancestral propi de la vida pagesa a la Cerdanya, una vida indestriable del seu entorn natural.

Informació extreta de la web de la Xarxa d'Arxius Comarcals.

comentaris