MICOLOGIA

Protecció Civil confirma que no es pot anar a buscar bolets

Protecció Civil ha fet públic un comunicat oficial a petició de VIURE ALS PIRINEUS
IMG_20200511_113139 (1)
photo_camera Imatge d'uns ceps en un bosc pirinenc/creativadisseny

Ningú no havia sabut aclarir-nos fins ara si els ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran - i els dels altres territoris en fase 1 - podien anar a buscar bolets. Ni el BOE n'explica res, ni cap dels portaveus dels diferents governs, ministeris i departaments, havia badat boca en aquesta qüestió. 

VIURE ALS PIRINEUS ho va preguntar a la Comissaria de Mossos de la Seu d'Urgell, seu de la Regió Policial del Pirineu, però no ens ho van saber aclarir. També ho va preguntar al cos d'Agents Rurals i al seu cap territorial, Llorenç Ricou, que ens va dir que estaven a l'espera d'un comunicat oficial de la Direcció General de Protecció Civil. Finalment, aquesta tarda s'ha fet públic el posicionament oficial. El reproduïm íntegrament:

"Quant a l’activitat d’anar a buscar bolets al medi natural, la normativa no ho autoritza expressament i, per tant, caldria situar aquesta activitat en el marc de l’activitat física (passeig / esport). Aquesta activitat física està regulada, tant en la fase 0 com en la fase 1, per l’ordre SND/380/2020 i estableix que el passeig s’ha de limitar a 1 km del domicili amb màxim dues persones adultes convivents al mateix domicili i l’esport té caràcter individual dins del propi municipi. Per tant, només es podria fer aquesta activitat en el cas d’estar en un radi d’1 km del propi domicili i en la franja horària corresponent a la seva edat. El govern estatal ha confirmat a Protecció Civil de la Generalitat que les franges i condicionants de les sortides d'esport i passeig són vigents en fase 1 com en la fase 0. També cal tenir en compte que l’activitat de caça i pesca no professional, com a activitats similars que es desenvolupen en el medi natural, estan expressament no autoritzades com a criteri general".

IMG_7154

(Foto: creativadisseny)

Paradoxes del confinament

Per tant, la resposta és clara. No està autoritzat anar a buscar bolets més enllà d'1 Km del propi domicili. Conclusió: Els pirinencs es poden moure d'un extrem a l'altre de la demarcació veguerial, des de Puigcerdà fins a Vielha. Poden fer el vermut a la terrassa d'un bar de qualsevol dels seus municipis, acompanyats de deu persones. Però, no poden anar a buscar bolets a la muntanya, sols o acompanyats d'una altra persona de la seva pròpia família. Paradoxes del confinament.