ENERGIA

Projecten dues plantes fotovoltaiques al Pirineu, una a la Pobla de Segur i l'altra a Fígols i Alinyà

Els projectes d'energies renovables continuen proliferant a les comarques pirinenques.
Pla general del poble de Fígols
photo_camera Vista general del poble de Fígols, a l'Alt Urgell/municipiscatalans.com

La ponència ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha avalat els projectes de construcció de dues plantes fotovoltaiques a la Pobla de Segur i a Fígols i Alinyà. El primer projecte és de 35,05 hectàrees, de les quals se n'ocuparien 26,5, entre els municipis de la Pobla de Segur i la Conca de Dalt, al Pallars Jussà. El segon és de poc més d'una hectàrea en una explotació a la partida de les Escales, a Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell.

Pel que fa al projecte previst al Pallars Jussà, es tracte d'una proposta de 21.004,5 KWp a diferents parcel·les del polígon 2 de la Conca de Dalt i de la Pobla de Segur. Les parcel·les sumen una superfície de 35,05 hectàrees de les quals se n'ocuparan 26,5. Són unes finques agrícoles de secà de forma irregular, estructurades en bancals i feixes a l'entorn de la carretera C-13, a les proximitats del barranc del Solà i uns 260 metres al sud-oest del nucli de Sant Joan de Vinyafrescal.

Si bé no hi ha cap element que destaqui de forma considerable per oposar-se al projecte, l'ajuntament ha assenyalat que la planta es pretén instal·lar a l'àrea delimitada del Geoparc Mundial UNESCO Orígens i que aquests parcs tenen la consideració d'àrees protegides per instruments internacionals.

En qualsevol cas, el projecte està pendent de ser avaluat en el corresponent Estudi d'Impacte i integració paisatgística, que també haurà de garantir que en les zones del recinte no ocupades per les plaques solars es mantinguin els usos agrícoles.

Finalment, la proposta de Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell, és una planta d'1,2 MW en una parcel·la del polígon 2 del municipi, a la partida de les Escales.