04.12.2022 |
Viure als Pirineus

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

El president del COE demana el suport unànime del territori per poder guanyar els Jocs d'Hivern 2030

La síndica d'Aran es mostra optimista, mentre que la plataforma Stop JJOO creu que l'acte a favor dels Jocs "ha punxat"
Pla general del Palau d'Esports de Vielha durant la conferència que s'ha fet a favor dels Jocs d'Hivern 2030, el 13 de novembre de 2021. (Horitzontal)
El Palau d'Esports de Vielha durant la conferència a favor dels Jocs d'Hivern 2030 / Anna Berga
El president del COE demana el suport unànime del territori per poder guanyar els Jocs d'Hivern 2030

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha assegurat que la candidatura 'Pirineus-Barcelona' per acollir els Jocs d'Hivern del 2030 té possibilitats de guanyar, però que, per fer-ho, cal el suport unànime del territori. Ho ha dit a la conferència 'L'olimpisme com a motor de desenvolupament territorial', que s'ha celebrat aquest dissabte a Vielha i que ha comptat amb l'assistència d'unes 150 persones, entre elles representants d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions de Catalunya i Aragó. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha dit que es tracta d'una oportunitat "única" per als pirinencs, mentre que la plataforma Stop Jocs Olímpics considera que l'acte ha "punxat" per falta de suport social i polític.

El president del COE ha dit que farà el que calgui perquè el projecte dels Jocs d'Hivern sigui "invencible". Per fer-ho, però, ha afirmat que cal anar "junts" amb el territori. "Tenim la possibilitat de guanyar el partit però el més important és que siguem capaços de jugar-lo", ha indicat.

Pla obert de la síndica d'Aran, Maria Vergés, durant la conferència a favor dels Jocs d'Hivern 2030 que s'ha fet al Palau d'Esports de Vielha, el 13 de novembre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: La síndica d'Aran, Maria Vergés, durant la conferència al Palau d'Esports de Vielha/ Anna Berga)

En aquest sentit, ha dit que el projecte s'ha plantejat com "la candidatura de l'enteniment i del diàleg", i ha remarcat la importància que totes les parts implicades assumeixin la capacitat d'escoltar i respectar els diferents plantejaments i decisions. Blanco també ha dit que no hi ha lloc per parlar de política. "No parlarem de qüestions polítiques. És més, si barregem política i jocs no hi ha partit".

Segons Blanco, la candidatura olímpica 'Pirineus-Barcelona' és un projecte "unificador a través de l'esport" que aportarà beneficis a les comarques de muntanya, com ara progrés i desenvolupament del territori, i la millora d'infraestructures i de l'accessibilitat.

Per la seva banda, a la presentació de la conferència la Síndica d'Aran, Maria Vergés, ha assegurat que els Jocs d'Hivern són una oportunitat "única" per al desenvolupament de les comarques pirinenques. Així, diu que el projecte ha de ser un motor per projectar-se com un territori de referència, per impulsar la fixació de població i serveis al territori, i també per aconseguir un model sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Pla obert del president del Comit√® Ol√≠mpic Espanyol, Alejandro Blanco, durant la confer√®ncia a favor dels Jocs d'Hivern 2030 que s'ha fet al Palau d'Esports de Vielha, el 13 de novembre de 2021. (Horitzontal)(Foto: El president del COE, Alejandro Blanco, durant la conferència a favor dels Jocs d'Hivern 2030 a Vielha / Anna Berga)

En el mateix sentit s'ha expressat el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, que ha dit que una oportunitat com aquesta "només passa una vegada i l'hem d'aprofitar". Ha dit que "el no a tot no aportarà res" i ha destacat la importància de mostrar "la unitat" dels presidents dels consells comarcals i de l'Aran amb el projecte, ja que aquest suposarà un impuls per al territori.

D'altra banda, Vergés també ha dit que la moció institucional que el Conselh Generau d'Aran va aprovar per unanimitat el setembre passat ja ha rebut una seixantena de suports i que estan a l'espera que s'hi adhereixin també nous ajuntaments i consells comarcals. Aquests suports, ha dit, es traslladaran al COE.

Per la seva banda, des de la plataforma Stop JJOO consideren que l'acte d'aquest dissabte a favor dels jocs ha "punxat". El seu portaveu, Bernat Lavaquiol, ha dit que la Síndica d'Aran volia fer "una demostració de musculatura del territori a favor dels Jocs d'Hivern" presentant una declaració institucional signada per alcaldes i consells comarcals. "Per sorpresa seva s'ha trobat que els representants dels territori no estan a favor dels jocs i ho ha hagut de posposar 'sine die'". Alguns d'aquets ajuntaments que no han signat l'escrit són la Seu d'Urgell, Tremp o Sort, ha indicat, a la vegada que ha demanat al Govern que "enterri definitivament aquest projecte".

El president del COE demana el suport unànime del territori per poder guanyar els Jocs d'Hivern 2030
Comentarios