PUBLICACIONS

Presenten a la Seu d'Urgell el 20è volum de l'anuari revista diocesana "Urgellia"

Mn. Benigne Marquès, Arxiver Capitular d'Urgell, ha presentat el 20è volum de l'anuari revista diocesana "Urgellia", a la sala d'actes del Seminari Diocesà d'Urgell, en  un acte que serà presidit per l'Arquebisbe d'Urgell Mons. Joan-Enric Vives i Sicília.
Benigne Marquès
photo_camera Mn. Benigne Marquès, Arxiver Capitular d'Urgell / arxivers.com
Mn. Benigne Marquès, Arxiver Capitular d'Urgell, ha presentat aquest dimecres, el 20è volum de l'anuari revista diocesana "Urgellia". Ho ha fet a la sala d'actes del Seminari Diocesà d'Urgell, en  un acte que serà presidit per l'Arquebisbe d'Urgell Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, i que ha comptat amb la presència d'alguns dels estudiosos participants en el volum.

La presentació ha comptat amb una conferència del doctor en paleografia, Jesús Alturo, que ha parlat de la importància de la documentació relacionada amb els Arxius Capitulars d'Urgell.

Aquest volum s'ha fet "In memoriam" de Mn. Enric Moliné i Coll, que nasqué a la Seu d'Urgell el 1933 i que traspassà el passat 2021, i que fou soci fundador de la Societat Cultural Urgel.litana, col·laborador de la Revista dioceasna '"Urgellia" i estudiós dels Arxius Diocesà i Capitular d'Urgell, en els que participà en llur catalogació i ordenació.

El número XX d'"Urgellia" conté els treballs sobre el Diplomatari de Santa Maria d'Organyà entre 1151-1200, realitzats per Ramon Ordeig i Josep M. Marquès; tres treballs del mateix Mn. Benigne Marquès sobre el catàleg dels documents de l'Arxiu Capitular d'Urgell, els pergamins de Santa Maria de Guissona i sobre els textos hagiogràfics de la Vida i Miracles de Sant Ot, bisbe d'Urgell entre 1.095 i 1123.

Els treballs vinculats amb la figura de Sant Ot ocupen un espai important del llibre: hi ha -a més del citat de Mn Benigne Marquès- un treball inèdit sobre el culte de Sant Ot en l'església d'Urgell de Mn. Pere Pujol i Tubau; una de Montserrat Pagès sobre una "Nova mirada al penó romànic de Sant Ot, de la Catedral d'Urgell; un treball de Lluis Obiols i Carmen Xam-Mar sobre "La ciutat d'Urgell i el patronatge municipal de culte a Sant Ot".

També cal citar els treballs sobre "els testaments del segle XIII de l'Arxiu Capitular d'Urgell: fons de pergamins i cartulari de la catedral" a càrrec de Carles Gascón; sobre "El mercader de la Seu d'Urgell, Pere Ferran, de la Seu a la Mediterrània, 1293", a càrrec de Carme Batlle; un treball de Montserrat Moli sobre les desamortitzacions a l'Alt Urgell; un treball de Joan Florensa, Aniol Noguera i Eduard Puigventós sobre els "Regests d'autògrafs de Josep de Calassanç (1587-1589); i un treball de Carmen Xam-Mar sobre "El bisbe Francisco Antonio de la Dueña y Cisneros 1797-1817 i la fundació amb els primers anys de vida de la Casa d'Expòsits d'Urgell".

L'anuari Urgellia<https://www.bisbaturgell.org/index.php/ca/mitjans-de-comunicacio/publicacions/urgellia> és la màxima publicació de la "Fundació Societat Cultural Urgel·litana". Comprèn estudis monogràfics, edicions de textos i documents, inventaris de manuscrits, i altres treballs sobre esglésies i obres d'art, corresponents a l'àmbit i territori de l'antic bisbat d'Urgell.